Malý Mamilián podle lidí z pražské zoo už vlastně tak malý není. V sobotu 8. dubna toto stoprocentně pražské slůně oslaví svoje první narozeniny. Program podle tiskové mluvčí Zoo Praha Jany Myslivečkové začne v 11 hodin dopoledne.

V rámci oslavy budou mít lidé možnost dozvědět se zajímavé informace o slonech indických přímo v Údolí slonů u informačního stánku.

Pražské sloní domovy

Současný domov slonů je v metropoli už třetím pavilonem, kde tito savci žijí. Nejstarší členka současného stáda Gulab, která přišla do Prahy roku 1966, ještě pamatuje první sloninec, který vznikl za první republiky. „Je pravda, že byl dost nevyhovující už od počátku a vůbec nepřipadalo v úvahu, že by se tam sloni mohli množit,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Maxmilián dostal na podzim kamaráda, dnes dovádí s Rudolfem.
Autor: Karel Kopáč

Roku 1973 se sloni přestěhovali do pavilonu velkých savců v místě, kde se dnes nachází Rezervace Bororo. „V jednu chvíli se tam sešli i zástupci všech dnešních tří druhů slonů: slon indický, africký savanový, a dokonce i jeden africký slon pralesní,“ řekl Bobek.

Smutná oběť povodní

Vláda na Srí Lance tehdy Praze ke slavnostnímu otevření pavilonu darovala slonici Sundari a slona Kadíru, který se stal jednou z obětí ničivých povodní v roce 2002. Přítomnost pavilonu velkých savců v záplavové oblasti bylo nezbytné začít řešit.

Stávající Údolí slonů v oblasti mimo povodňové ohrožení se slavnostně otevřelo roku 2013, areál vyšel na půl miliardy korun.

Podívejte se, jak uplynul rok s Maxmiliánem v Zoo Praha:

Fotogalerie
31 fotografií

Teprve několikadenní Max se v zoo učil chodit:

Video
Video se připravuje ...

Teprve několikadenní Maxmilián loni v Zoo Praha Zoo Praha