Uplynulé čtyři týdny byly teplotně nadprůměrné, týden na přelomu března a dubna byl dokonce rekordně teplý, uvedli meteorologové. V následujících týdnech očekávají průměrné nebo i slabě nadprůměrné teploty. „Ovšem nelze vyloučit přechodná proniknutí studeného vzduchu, která se v dubnu obvykle vyskytují,“ upozornili.

VIDEO: Klíšťata už nám zase pijí krev, kdy bývají nejhladovější?
Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou - Klíšťata Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Obdobně jako u teplot i u srážek očekávají meteorologové průměrné nebo slabě nadprůměrné srážky v jednotlivých týdnech. „Období do 7. května jako celek by mělo skončit s nadprůměrnými srážkami,“ uvedl ČHMÚ. V Česku je pro toto období průměrný úhrn srážek 41 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 jich spadlo zatím nejméně před deseti lety, kdy meteorologové naměřili jen 11 milimetrů. Nejvíc napršelo v roce 1965 s úhrnem 82 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 10. dubna do 7. května je 9,6 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1952, kdy průměr činil 13,5 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr meteorologové zaznamenali v roce 1982, a to 5,7 stupně Celsia.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje opakovaně ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
14 fotografií