Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dopis dojde i zadarmo: Pošta přiznává, že doručuje i bez známky

Autor: bud - 
24. dubna 2017
05:50

Před rokem dostal kladenský hokejový klub dopis plný nadávek, na kterém chyběla známka. Byl tam pouze vzkaz, že „známku zaplatí Jaromír Jágr“, současný majitel klubu. Někdo využil možnosti, kterou Česká pošta standardně nabízí, a poslal dopis zadarmo. Výjimkou ale nejsou i případy, kdy pošťáci dopis nebo pohled doručí i bez zaplacení.

Obyčejný dopis nebo pohled je možné bez větších obav hodit do schránky i tehdy, pokud mu chybí známka nebo má známku s nižší hodnotou. V takovém případě bude Česká pošta požadovat zaplacení poštovného po adresátovi. „Při sběru to poštovní pracovníci zkontrolují, a pokud hodnota známky neodpovídá, dopíšou tam takzvanou pokutu. Pak se musí uhradit jak cena poštovného, tak doplatek. Ten na obyčejné zásilky činí 15 korun,“ popsal pro Blesk.cz mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Poštovní doručovatel se při samotném doručování musí obrátit na příjemce a požadovat po něm zaplacení chybějící částky. „Pak záleží na vás, jestli chcete zásilku doplatit a převzít, nebo nechcete,“ uvedl Vitík. Pokud adresát nezaplatí, neměl by ji obdržet.

Jenže není výjimečné, že si pošťáci v takových případech ulehčují práci a házejí zásilku do schránky i bez zaplacení. Pošta sice v takovém případě požaduje, aby adresát přišel osobně na pobočku a rozdíl doplatil. Zároveň ale přiznává, že se tak neděje. „Může se stát, že je dopis doručen zadarmo,“ řekl Vitík s tím, že pracovníci pošty provádějí namátkové kontroly, aby se tomu předcházelo.

Výhružné dopisy i 22 let starý pohled

Podobná praxe ale může mít i nepříjemné dopady. Invalidní důchodce František Fiala několik let posílal nepříjemné a výhrůžné dopisy Michalu Radošovi z Plzně, v jehož bytě dříve žil jako nájemník. Jenže potom mu Radoš ukončil smlouvu a nechal ho vystěhovat. Postupně mu za to dorazilo více než 100 dopisů plných nenávisti, vulgarit i výhrůžek smrtí. Případ řešila policie a dostal se i k soudu.

Paradoxně nebyly tyto dopisy ve většině případů opatřeny platnou známkou, pošta je ale přesto opakovaně Radošovi doručovala. Podle Deníku se nad tímto postupem při soudním jednání v roce 2013 podivoval i státní zástupce.

Bez platné známky před nedávnem doručila Česká pošta také pohled starý 22 let, který obsahoval starou známku v hodnotě 2 koruny a poštovní razítko z roku 1995. Podle Vitíka šlo o opakované doručení, kdy někdo po letech hodil již dříve doručený pohled do schránky.

„Pohled byl ofrankován strojově a ten nepozná, jestli známka má nominální hodnotu nebo nemá. Zároveň stroj nepoznal, že je již oražený z minula a orazil ho podruhé,“ popsal kuriózní případ Vitík s tím, že v tomto případě byl pohled podruhé doručen zadarmo.

Práce poštovních doručovatelek není jednoduchá. Ve studiu Blesku o tom promluvila bývalá pošťačka Hana:
Video  „Není v lidských silách tolik balíků roznést,“ říká Hana o práci pošťačky.  - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

babamotorkarka ( 24. dubna 2017 15:16 )

Zase nějakému tzv. imbecilovi vadí, že pošta je na lidi milá, empatická a vstřícná - že doručuje zdarma pohledy a dopisy. Který vůl se doma nudí a šťourá do takových malicherných a ze strany pošťaček lidumilných záležitostí ? Také chudé matky posílají pohledy svým dětem na tábory někdy bez známek. Pohledy a známky jsou tak drahé (ceny známek asi zásluhou manažerských statisícových platů na ČP a.s.), že není možné dítěti poslat třeba 5 pohledů na 1 tábor, natož při vyšším počtu dětí v rodině ! Takže děkujme nahlas všem utahaným pošťákům, zvláště ženám, za jejich dřinu a pozitivní, příkladný postoj k adresátům !

Zobrazit celou diskusi