Nejhorší situace byla v okolí Bruntálu, kde v kopcích uvízlo několik kamionů. „Doporučujeme řidičům v tomto počasí nevyjíždět,“ řekla policistka z Bruntálu Pavla Tušková. Na silnicích na Bruntálsku je ujetá těžká sněhová břečka, místy s novou vrstvou sněhu.

"Na některých úsecích řídí dopravu policie, odklání nebo zastavuje kamiony. Osobní auta projedou na hlavních tazích se zvýšenou opatrností. Všude je špatná nebo minimální viditelnost a stále sněží. Silničáři jsou stále v plné pohotovosti," uvedla mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Simona Součková.

Doplnila, že na Opavsku průjezdnost výrazně komplikují odstavené kamiony. "Situace na Opavsku se dramaticky zhoršila, strašně tam fouká silný vítr. Lidé volají, že mají problémy. Máme ale venku veškerou techniku včetně externistů, ale opravdu není v našich silách být úplně všude a zvládnout situaci tak, aby byli všichni spokojeni," podotkla Součková.

Video
Video se připravuje ...

Aprílová sněhová kalamita: Kamiony klouzaly do kopců. Jiří Krušina, David Vaníček

Sníh se postaral o pořádné překvapení slečně Tereze (26). „Večer jsem usínala a poletoval sníh. Ráno bylo všude bílo a pod náporem sněhu mi praskla na zahradě i borovice,“ posteskla si.

Cestující uvízli v autobusech. „O víkendu jsem si přezula kola na letní a tak jsem do práce jela autobusem. Cesta, která trvá 30 minut, se protáhla na 75 a pořád čekáme v koloně,“ posteskla si jedna z cestujících.

Horská služba v Jeseníkách ve středu vyhlásila druhý stupeň z pětibodové škály lavinového nebezpečí. Na horách napadlo od pondělního večera až 40 centimetrů sněhu. Navíc je silný nárazový vítr. Horští záchranáři nabádají turisty, aby se v tomto počasí nevydávali na hřebenové túry.

Na Novojičínsku by řidiči měli být opatrní hlavně ve vyšších polohách, kde se rovněž tvoří sněhové jazyky a jsou tam i zbytky rozbředlého sněhu.

Na Frýdecko-Místecku stále zůstává uzavřený pro kamiony a auta s návěsem úsek silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou. Omezení je v platnosti až do odvolání. Na Ostravsku a Karvinsku jsou komunikace sjízdné bez větších komplikací, silnice jsou převážně mokré.

VIDEO: Připomeňte si, jak správně jezdit na kluzké vozovce.

Fotogalerie
9 fotografií