Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko je velmocí v běhu se psy. Závodí i mops Žofka, bude šampionkou?

Autor: ula - 
22. dubna 2017
21:06

Ivana (33) má doma možná budoucí šampionku v canicrossu. Tak se jmenuje oficiální sportovní disciplína, ve které pes táhne běžce. Její Žofka (2) je sice teprve začátečnice a možná zatím jediný mops, který tento sport provozoval. Jenže podle paničky je to nadšená závodnice, která se možná dostane až na mistrovství světa. Podle experta na canicross je navíc Česko velmocí v canicrossu, naši zástupci už získali v zahraničí řadu ocenění.

Tréninky canicrossu jsou v Praze beznadějně vyprodané. Vůbec největší zájem je na jaře. Lidé už zřejmě nechtějí trávit čas v posilovně a nechávat svého mazlíčka doma, ale dělat něco pro své zdraví i s ním.

Češi psy milují, podle statistik je u nás přes dva miliony psů, v domácnostech jich chováme nejvíc v celé Evropě.

„Canicross je oficiální sportovní disciplína, ve které pes táhne běžce. Pes pro vás není jen parťákem, ale tahem vám pomáhá k tomu, abyste běželi rychleji, nebo se vám běželo snáze,“ vysvětluje Šimon Cipro.

Se psem může běhat každý a všude

U nás se canicross dostal do povědomí poprvé v roce 2014. Od té doby zažívá velký boom. Původně vznikl z mushingu, z jízdy se psím spřežením.

„Musheři totiž nevěděli, jak trénovat psy přes léto, tak začali jezdit se psy na koloběžce, na kole a nakonec se z toho vyvinul samostatný sport, který je v porovnání s původním mushingem daleko rozsáhlejší, protože běhat se psem může každý a může běhat kdekoliv, například v městském parku,“ vysvětluje Cipro.

První mops na tréninku

Ivana ráda běhá a svého mopse Žofku vodí všude s sebou. Nejprve s ní běhala jen tak na vodítku nebo si ji vozila na kole v košíku. Pak objevila canicross.

Žofka je první mops, který začal canicross dělat. Sport není určen pro velká a rychlá plemena, ale skutečně pro každého. „Samozřejmě čím je pes větší, tím člověku více pomůže a má větší sílu, ale i malý pes může táhnout a běžci se lépe běží,“ říká Cipro a dodává: „Psi jsou pro lidi obrovská motivace, oni sami by se totiž nedonutili tak rychle běžet.“

Žofka je podle Ivany sice typ psa, který se rád povaluje, ale do běhu se zamilovala. „Střídáme se s ostatními psy a když Žofka nemohla běhat, tak pořád kvičela, skákala a byla hrozně natěšená, až bude moci vyběhnout,“ směje se panička fenky a doplňuje: „To bylo poprvé, kdy jsem viděla, že něco moc chce. Vlastně - takhle reaguje jen, když chce jídlo.“

Jak probíhá trénink?

Ke canicrossu je třeba speciální postroj, protože na obojku by se pes škrtil. Dále je třeba odpružené vodítko a běžecký opasek, který si člověk obleče, pes jej táhne, a vy tak máte volné ruce.

Nejdříve se tedy nasadí postroj a vyráží se do Stromovky. Cesta je hodně hlasitá, psi už tuší, co je čeká a neustále štěkají. „Pokud pes začíná, táhne za sebou řetěz a učí se běžet kupředu, aniž by se někde zdržoval, skákal na jiné psy nebo něco očůrával,“ popisuje Cipro.

Každý pes vybíhá sám se svým páníčkem a trenérkou, která ho motivuje. Mezitím ostatní čekají a neustále štěkají, Žofka byla rozhodně netrpělivá.

Podívejte se, jak probíhá trénink canicrossu v pražské Stromovce:

„Canicross má několik výhod - ta hlavní je, že pes se unaví víc, než když ho vezmete do parku. Doma je pak klid, nic vám neničí, takže je to vhodné pro hodně temparamentní psy,“ doporučuje Cipro. Zároveň pokud má váš pes problémy s klouby, může mu to pomoci. V neposlední řadě můžete svůj čas trávit se psem, sportovat a nějaké to kilo i zhubnout.

Psi se navíc učí společně fungovat ve skupině a naučit ho tak poslušnosti může být snadnější.

Šampioni z Česka

„Nemáme u nás profesionály, ale máme vynikající závodníky, kteří mají tituly z mistrovství Evropy i světa. V Česku máme jedny z nejlepších canicrossařů,“ říká Cipro. 

Jedním z nejlepších závodníků a také canicrossař roku je u nás Lukáš Tassler. V roce 2014 jsme měli na závodech v Česku 40 lidí, letos už 220,“ potvrzuje rychlý vzestup canicrossu Cipro.

Canicross vzbudí ve vašem psovi pud štvát imaginární zvěř a vás bude motivovat k běhu. Možná bude z malé Žofky doopravdy brzy nový šampion v canicrossu.

Podívejte se, jak probíhají závody v canicrossu v Česku:

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi