„Tepelná zátěž může vést ke zdravotním potížím, zvýšené nemocnosti a úmrtnosti citlivých skupin obyvatel, zejména seniorů a lidí s kardiovaskulárními a respiračními onemocněními,“ uvádí dokument, který se problematikou zabývá. Extrémní teploty podle něj snižují efektivnost práce a pozornost řidičů, což může vést k více dopravním nehodám.

Od roku 1911 do roku 1960 vzrostla průměrná teplota v Praze o 9,1 stupně Celsia, mezi lety 19612010 pak statistika uvádí nárůst 10,4 stupňů. Experti z Univerzity Karlovy odhadují, že do roku 2060 vzroste v metropoli teplota o dalších 2,5 stupně.

Může za to tepelný ostrov

Praha jakožto největší město České republiky udržuje více tepla kvůli jevu, kterému se říká městský tepelný ostrov. Beton, cihly nebo asfaltové silnice fungují jako akumulátor a uchované teplo posléze vyzařují. V centru metropole bývá běžně o dva stupně Celsia vyšší teplota než na okraji.

Studie, která se problematikou zabývá, nabízí jako jedno z možných řešení využití zeleně. „Stromy mají schopnost vypařovat zachycenou vodu, díky čemuž významně přispívají k ochlazování vzduchu. Také jsou schopny zadržovat vodu, snižovat podíl znečišťujících látek a skleníkových plynů,“ uvádí odborný dokument.

Návrat k přírodě

Na základě uváděné strategie by bylo vhodné na území metropole vykupovat pozemky, kde by došlo k vytváření nových zelených ploch. Snižování nežádoucího oteplování má napomáhat vznik komunitních zahrádek nebo zahrádkářských kolonií v metropoli.

Fenomén oteplování má v Praze ovlivnit také stavebnictví. Studie pracuje také s doporučováním barev, které odrážejí a neakumulují sluneční energii. Na základě těchto poznatků by se díky využívaným odstínům barev mělo zamezit dalšímu oteplování. Odborný dokument odhaduje, že navrhovaná opatření budou stát více než jednu miliardu korun.

Jak funguje takzvaná pocitová teplota? Spočítat si ji můžete i sami, radí Dáša Honsová:
Video
Video se připravuje ...

Počasí plus: Jak spočítat pocitovou teplotu? Od té na teploměru se může hodně lišit. Blesk TV

Fotogalerie
4 fotografie