Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velká uzavírka na D1: Silničáři „odřízli“ 70 kilometrů dálnice

Autor: mah, ČTK - 
22. dubna 2017
19:26

Po odpoledním omezení dopravy stavaři kompletně uzavřeli dálnici D1. Během noci strhnou tři mosty. Uzavření se týká více než 70 kilometrů dálnice. Hlavní tah mezi Prahou a Brnem by měl být neprůjezdný až do nedělních devíti hodin ráno. Do normálu se v úseku provoz úplně vrátí až odpoledne. 

Po obědě byla do jednoho pruhu stažena doprava ve směru na Prahu u mostu nedaleko Koberovic v úseku dlouhém asi 300 metrů. Mezi Ostředkem a Šternovem jsou omezení rozsáhlejší, protože se tam bourají dva nadjezdy, a to u Choratic a Šternova. Dopravní opatření u šternovského mostu měla podle Ivana Čásenského, který má na starosti stavební dozor, proti původnímu plánu zpoždění. „Na Prahu se jezdí v jednom pruhu a do Brna ve dvou pruzích,“ popsal Čásenský odpolední režim na D1. Mluvčí středočeské policie Pavel Truxa kolem 14:00 řekl, že se na dálnici zatím nevyskytly žádné dopravní komplikace.

Uzavírka začala podle plánu v sedm hodin večer. Dálnice by měla být znovu otevřena v neděli v devět hodin ráno. Podobná omezení, se kterými se řidiči potkali během sobotního odpoledne, by ale měla platit i po otevření úseku až do patnácti hodin. 

„Běží to podle plánu. Byla tam kolona, tak policisté ještě něco pouštěli a uzavírali to postupně. Objízdné trasy jsou vyznačené a u sjezdů jsou hlídky. Monitorujeme to, žádné komplikace nejsou,“ řekl před 19:30 mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

Nákladní auta je ve směru od Prahy odkláněna v Mirošovicích na Tábor. Osobní vozy se dostanou až k Ostředku a dál musejí pokračovat po vedlejších silnicích. Oficiální objížďka vede z Mirošovic po I/3 a D3 na Tábor, dále po I/19 na Chýnov a Pelhřimov a po I/34 na exit 90, kde se u Humpolce opět najíždí na D1.

„Objízdná trasa přes Tábor je povinná pro nákladní dopravu nad 12 tun, protože je potřeba ji držet na silnicích první třídy. Doporučujeme ji však i řidičům osobních aut, kteří cestují mezi Prahou a Brnem, protože je rychlejší,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký. Ostatní řidiči mohou z D1 sjet až u Ostředku a z druhé strany v Koberovicích, protože přímo uzavřen bude jen 34. až 49. kilometr a 75. až 81. kilometr. „Mezi tím se auta mohou pohybovat, možností na objížďku je tam několik,“ dodal mluvčí.

Silničáři budou bourat dva nevyhovující nadjezdy mezi Ostředkem a Šternovem a jeden mezi Hořicemi a Koberovicemi. Přestřihnou je pomocí pneumatických nůžek, betonové kusy spadnou do štěrkového lože a pak je dělníci rozeberou a odklidí. Hodně používaný je hlavně most na 41. kilometru u Šternova, přes nějž vede trasa z Českého Šternberku do Divišova. Další dva nadjezdy u Choratic a Koberovic používají spíše zemědělci a lesníci. Nové mosty mají být dostavěny příští rok.

Termín úplné uzavírky vybralo ŘSD na víkendovou noc úmyslně proto, aby uzavírka zkomplikovala cestu co možná nejmenšímu počtu řidičů.

Podívejte se, jak probíhají opravy dálnice D1

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi