Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sezona českého chřestu startuje: Zdravé afrodiziakum jde na dračku!

Autor: Jessica Lutišanová - 
23. dubna 2017
13:55

Milovníci chřestu, radujte se! Sezona této výjimečné pochutiny začala! Víte, že na Mělnicku jsou jedni z nejlepších pěstitelů na světě? Jejich chřest se vyváží až do Dubaje, odkud si ho objednává královská rodina.

Unikátní složení písčité půdy a klimatické podmínky se zasloužily o uznání českého chřestu ve světě. Výjimečný je především svou šťavnatou chutí.

Největší farma v Česku na tuto pochoutku je v Hostíně u Vojkovic ve středních Čechách. Roste tady na zhruba 150 hektarech půdy. „Očekáváme, že letos sklidíme 300 tun, z toho třetinu zeleného a dvě třetiny bílého chřestu,“ řekl jednatel společnosti Český chřest Jiří Šafář.

Kam se chřest z Mělnicka vyváží? „Putuje do Německa, Holandska, na Slovensko, do Rakouska, Francie i Ruska, ale třeba i do Dubaje. Odtamtud nás kontaktoval vyhlášený restauratér, který vaří pro královskou rodinu, a vyžádal si chřest od nás. Celkově na vývoz putuje zhruba 30 procent produkce,“ prozradil Jiří Šafář. V restauracích bílou a zelenou lahůdku najdete většinou od poloviny dubna do konce června, kdy probíhá hlavní chřestová sezona.

Tuzemský chřest se dělí na dva základní druhy – bílý a zelený. Rozdíl mezi nimi je ve způsobu pěstování. Bílý vyrůstá z takzvaných hrobů pod plachtami bez přístupu světla. Zelený dorůstá na světle, proto v něm na rozdíl od bílého probíhá fotosyntéza a obsahuje zelené barvivo chlorofyl. Rozdíl je také v chuti a ceně. Bílý je sladší a lze ho pořídit od 70 korun za kilogram, zelený od 140 korun za kilo.

Chřest roste velmi rychle, průměrně o osm centimetrů denně. „Po sklizení je třeba chřest co nejdříve zchladit, aby nezhořkl. Chladí se pomocí vody o teplotě jeden stupeň Celsia,“ vysvětlil Jiří Šafář. Pak se třídí podle kvality a do 48 hodin od sklizně odjíždí zelenina k zákazníkům.

Český chřest se v minulosti dodával na císařský dvůr ve Vídni, do Německa či Říma. Jeho sláva byla utlumena v padesátých letech komunistickým režimem. Dostal totiž nálepku pokrmu pro bohaté, buržoazního přežitku. Důvod ale prý byl úplně jiný.

Chřest po sklizni rychle podléhá zkáze a nejpozději do tří dnů musí být u zákazníků. Takové logistiky a tempa nebyl socialistický obchod schopen… Nyní je naštěstí sláva českého chřestu zase na vzestupu.

VIDEO: Začala sezona českého chřestu

Zkuste zapečený chřest

Chřest má na lidské zdraví blahodárný vliv. „Detoxikuje, má v sobě látky, které z těla vylučují škodliviny. Jsou v něm také protirakovinotvorné látky. Je to vlastně taková první jarní očista těla. Chřest je i afrodiziakem, říká se mu král zelenin,“ vysvětlil pěstitel Jiří Šafář.

Dále snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak, pomáhá udržet zdravé cévy a silné srdce a upravuje hladinu cukru v krvi.

SUROVINY:

  • 16–20 výhonků chřestu
  • 16–20 tenkých plátků sušené šunky
  • 100 g parmezánu
  • 2 rajčata
  • 50–100 ml olivového oleje

POSTUP:

Chřest oloupeme a vaříme 5–7 minut. Po zchlazení ve studené vodě osušíme na kuchyňské utěrce a každý výhonek zabalíme do plátku sušené šunky. Na dno zapékací misky zastříknuté olivovým olejem dáme chřest zabalený v šunce, poklademe rozkrájená rajčata a posypeme nastrouhaným parmezánem a ještě zastříkneme olivovým olejem. V troubě předehřáté na 200 °C zapečeme cca 10 minut, až sýr lehce zezlátne.

 

Zapečený chřest Zapečený chřest | scom

 

honza54.. ( 23. dubna 2017 15:25 )

Ale zase po něm budeš mít chuť na mr.dačku.

sores ( 23. dubna 2017 14:31 )

Kedlubna je chutnější, chřest je absolutně naprosto bez chutě,fuj!

Zobrazit celou diskusi