Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak dopadnou řidiči po autobusové stávce? Kraje chtějí od státu 840 milionů

Autor: ČTK, bk - 
23. dubna 2017
15:41

Dodatečné náklady na zvýšení platů řidičů vyčíslily kraje zatím zhruba na 840 milionů korun. V diskuzním pořadu České televize to uvedla hejtmanka Karlovarského kraje a předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová (ANO). Vláda na počátku dubna vyhradila maximálně 420 milionů korun z rozpočtové rezervy na pomoc krajům v souvislosti se zvýšením mezd řidičů linkových autobusů s tím, že do 30. dubna mají kraje Úřadu vlády dodat přesné vyčíslení nákladů na zvýšení platů. Na základě materiálů pak o formě uvolnění a rozdělení financí rozhodne vláda.

Částka 840 milionů korun je ale podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) nadhodnocená. „Částka 420 milionů korun bude stačit na úhradu většiny těch nákladů, pokud nastavíme řádně kritéria. A další peníze nad rámec musí kraje zaplatit samy,“ uvedl. Podle něj některé kraje platy řidičů zvyšovali nad rámec rozhodnutí vlády.

Zároveň se Netolický a Vildumetzová shodli, že chybné bylo vůbec nařízení vlády o zvýšení platů řidičů z konce loňského roku. „To nařízení vlády bylo velmi nešťastné. Vstupovat totiž do vztahu zaměstnanec-zaměstnavatel, k tomu slouží sociální dialog a kolektivní smlouvy. My nemůžeme do toho vztahu vstupovat,“ uvedla hejtmanka. Fakticky ale byly podle ní kraje přinuceny tuto záležitost řešit. „Dostali jsme se do neřešitelných situací,“ dodala.

Připomeňte si stávku autobusů:
Video  Zmatení cestující, ale i podpora řidičů: Autobusy nevyjely kvůli stávce.  - Blesk/Jiří Krušina
Video se připravuje ...

Vildumetzová již dříve uvedla, že rozdělení nákladů na platy řidičů má být spravedlivé, stát by měl zaplatit polovinu, kraje druhou.

Řidiči linkových autobusů kvůli mzdám 7. dubna vyhlásili celostátní stávku. Nakonec stávka výrazněji zasáhla jen Jihomoravský a Olomoucký kraj, částečně také Pardubický a okrajově Zlínský.

Podívejte se, co ke stávce autobusáků řekl premiér Bohuslav Sobotka:

Vildumetzová dnes zároveň v pořadu uvedla, že by se 29. května měla uskutečnit setkání tripartity s jednotlivými krajskými tripartitami, tedy zástupci zaměstnavatelů, odborů a vlády.

marais ( 23. dubna 2017 19:47 )

Snížily se ceny pohonných hmot, tak to mohly přidat řidičům. Nebo at kraje sníží počet linek a mají na zvýšení platů řidičů.

Zobrazit celou diskusi