„Během dneška by se situace mohla uklidňovat, ale očekává se další vlna srážek, která by měla přijít večer a v noci, a tam se očekává maximum 40 až 60 milimetrů. Takže naše prognóza se potvrdila, v poledne zase budeme přepočítávat model a uvidíme, co z toho vyjde,“ řekla Vlčková.

Za posledních 24 hodin podle ní napadlo na jesenické straně Moravskoslezského kraje zhruba od 15 do 25 milimetrů srážek, na té beskydské do 20 milimetrů. Ve vyšších polohách i sněžilo. Na zvyšování průtoků řek a potoků však nemají vliv jenom srážky, ale i tání sněhu, který napadl minulý týden.

 VIDEO: Jaký vliv mají změny počasí na naše zdraví? Podívejte se:
Video
Video se připravuje ...

Počasí se mění každé 4 dny: Jak a čím ovlivňuje naše zdraví? Dagmar Honsová, Jan Jedlička

Bez zimních gum do Jeseníků nejezděte

Několik centimetrů sněhu napadlo v noci v Jeseníkách. Vozovky tam ráno od středních poloh pokrývá vrstva rozbředlého sněhu. Všechny silnice jsou navzdory vydatnému sněžení s opatrností sjízdné. Nedoporučujeme letní pneumatiky, řekl ve čtvrtek dispečer jesenické správy silnic.

„Tady dole v Jeseníku přes noc napadlo zhruba pět až osm centimetrů sněhu. Ve vyšších polohách to bude ještě o několik centimetrů víc. Naše vozidla vyjela na prakticky všechny kopce,“ uvedl dispečer, podle kterého v noci začalo sněžit i v nižších polohách, takže zimní údržba se opět rozjela na plné obrátky.

Teploty se ráno v Jeseníkách pohybují kolem bodu mrazu a stále sněží. Opatrní by řidiči měli být ráno hlavně na Červenohorském sedle, Videlském kříži, Ramzovském sedle, Rejvízu, Petrových boudách, v Horním údolí i v okolí Vápenné.

Na silnicích v Jeseníkách zatím nejsou hlášeny dopravní komplikace. „Uvidíme, jak se bude vyvíjet intenzita sněžení a jak se rozjede doprava. Na Červenohorském sedle a Ramzové by ke komplikacím hlavně v nákladní dopravě mohlo docházet,“ upozornil dispečer.

Zbytky rozbředlého sněhu jsou ráno také ve vyšších polohách Šumperska. Podle dispečera by řidiči na silnice v Jeseníkách neměli vyrážet v autech s letními pneumatikami. „Podle radaru budou srážky dál pokračovat. Otázka je, jaký budou mít charakter,“ podotkl.

Fotogalerie
10 fotografií