Kdy umřeš? Děti neděste, ale mluvte s nimi na rovinu

  • Smrt a pohřeb jsou podle psychologů přirozená součást života a děti by se od toho opět neměly odtrhávat
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    23. května  2017 
     13:02
    Smrt není lehké téma. Rodiče mají mnohdy potřebu vše kolem umírání dětem zamlčovat. Nevědí, jak na zvídavé dotazy vhodně odpovědět, a často potomky drží úplně stranou. Jenže lidé se rodí a umírají. Pokud budeme před dětmi předstírat, že tomu tak není, ničemu nepomůžeme. Naopak. Celou věc můžeme zhoršit. Jak tedy mluvit s dětmi
    o smrti? 
  • Děti smrt zajímá. Nezatajujte jim skutečnost

    Děti potřebují znát pravdu o smrti
    Děti potřebují znát pravdu o smrti
    Autor: iStock

    Nedávno jsem koupila tříleté dceři druhý díl knížky Dům myšek, pokračování se jmenuje V divadle a je tu i kapitola o smrti dědečka. Musím se přiznat, že mě trochu zaskočila a mám nutkání tento díl přeskakovat a číst něco veselejšího. Jenže mou dceru to zajímá. Chce číst, jak dědeček zemřel a jak myšky napadlo pomalovat mu rakev veselými barvami. Děsím se doby, kdy bude chtít i moje holčička malovat po rakvi.

    Co probrat s dítětem, pokud nechce jít na pohřeb člena rodiny? Podívejte se

    Zatím ji to nenapadlo. A já se vždy v duchu připravuji na její zvídavé dotazy ohledně smrti. Pokud se děti zajímají, je to v pořádku, učí se kladením otázek – i když vám mohou být hodně nepříjemné. Pokud je smrt zajímá, odpovídejte pokud možno pravdivě. Kdy je na rozhovor o umírání nejvhodnější doba a jaká zvolit slova? 

    Hra na doktora? Proč by rodiče neměli křičet, když děti přistihnou

    Hra na doktora? Proč by rodiče neměli křičet, když děti přistihnou

    Přistihli jste své děti, jak si hrají na doktora? Nepanikařte. Jejich touha prověřit rozdíly "mezi mým a tvým" je naprosto přirozená. V předškolním…celý článek


  • Kdy s dětmi mluvit o smrti?

    Otázka o smrti přijde, třeba když dítě uvidí na ulici mrtvého ptáka
    Otázka o smrti přijde, třeba když dítě uvidí na ulici mrtvého ptáka
    Autor: iStock


    Děti se jednoho dne určitě samy zeptají. Ve věku kolem tří až čtyř let vývojově prožívají otázku smrti (dále pak mezi osmi a devíti lety), zabývají se jí a vrtá jim hlavou. Většinou to přijde s osobní zkušeností – když umře zvířátko, uvidí mrtvého holuba na ulici nebo se stane nešťastná událost v rodině, zemře babička nebo dědeček. Pak je vhodné toto téma otevřít a dítěti umožnit se ptát. Podle psychologů platí zásada: Nedržet děti stranou. 

    V jakém věku jsou děti schopné vnímat smrt? Podívejte se na video

    „Určitě bych zbytečně nezačínala mluvit o smrti bez důvodu. Když už rodinu nějaká tragická událost potká, je dobré děti neodtrhávat a o smrti s nimi otevřeně mluvit. Dítě do rodiny patří a patří i k těmhle věcem,” vysvětluje psycholožka Irena Beranová
    z Psychoterapeutického centra Řipská. „Když je budeme držet stranou, můžeme vše zhoršit,” varuje. Celá věc má podle ní přirozený vývoj, a pokud se se smrtí dítě nepotká v určitém věku, neodžije si svoje strachy a může vzniknout obrovský problém. „Pak to přijde ve vyšším věku a může to být pro dítě daleko více traumatizující zkušenost,” dodává Beranová. Stejně tak není dobré skrývat smutek. „Dítě by v tom mělo být s rodiči. Stejně uvidí, jak jsou smutní a pláčou. Není dobré se schovávat. Dítě tomu nerozumí a může si i myslet, že je to kvůli němu,” dodává.

     

  • Je vhodné brát děti na pohřeb?

    Pohřeb a poslední rozloučení
    Pohřeb a poslední rozloučení
    Autor: iStock

    Toto téma řeší hodně rodičů. Třeba i v mateřských diskusích na internetu. „Dítě na pohřeb nepatří, to je jasná věc,” píše například diskutérka pod jménem Spokojená mamka a za pravdu jí dává další matka Mája: „Ani já bych dítě na pohřeb nebrala! Vždyť z toho nemá rozum,” tvrdí. Jenže to je právě velký omyl. Nepodceňujte děti! „Rodiče málokdy vezmou děti na pohřeb, většinou to myslí dobře, ale není to úplně šťastná volba,” vysvětluje psycholožka Beranová. Podle ní je smrt a smuteční rozloučení přirozená součást života a děti by se od toho opět neměly odtrhávat. „Je to spojené s bolestí a se spoustou slz, tak to prostě je. Nemusí to být pro dítě hezký zážitek, ale na druhou stranu je to rozloučení s člověkem, kterého měli lidé rádi,” dodává. Stejný názor má i psycholožka Ilona Špaňhelová: „Pokud bychom dítě na pohřeb vzali, znamenalo by to, že se i jemu jaksi uzavře tato životní kapitola,” vysvětluje. Samozřejmě vždy záleží na situaci – způsobu smrti a jak moc je rodina ponořená do smutku. Přirozené je také s dětmi chodit na hřbitov, nosit květiny a zapalovat svíčky, zkrátka na milovanou osobu vzpomínat.  

    Děti a smrt. Jak s nimi mluvit? Podívejte se na video

     

  • Jak o smrti mluvit?


    Brát děti na pohřeb, nebo ne?
    Brát děti na pohřeb, nebo ne?
    Autor: iStock


    Když zemře někdo blízký, mnoho rodičů neví, jak to malému dítěti vysvětlit. Často proto používají slova, jako odešel, odjel, spí. Je to správně? „Určitě ne. Mohlo by se stát, že dítě bude mít obavu usnout nebo odjet. Vědělo by, že se daný člověk už nevrátil, neprobudil, a vzbudilo by to v něm jen děs a zmatek,” říká psycholožka Špaňhelová. Podle ní je vhodné na rovinu dítěti říct, že člověk zemřel. Na druhou stranu je veliký rozdíl ve věku. „U předškoláků bych se nebála trochu přizpůsobit jazyk. Rodiče by měli dát hlavně na intuici,” dodává Beranová a říká, že je to trochu jako s Ježíškem. „Pokud rodičům není cizí představa, že blízký člověk odejde do nebe nebo do jiného světa, kde je mu dobře a nic ho nebolí, není na škodu tahle přívětivá forma. A není to lež. Pro dítě s fantazií a představivostí je to daleko přijatelnější, než když mu řeknete, že když člověk zemře, už není nic, jen hnije v zemi. To by mohlo v dětech vyvolat děs,” varuje psycholožka. A dodává, že i na to se rodiče musí připravit.

    Pozor, dítě, které vyděšeně křičí ze spaní, nikdy nebuďte! Víte, co jinak hrozí?

    Pozor, dítě, které vyděšeně křičí ze spaní, nikdy nebuďte! Víte, co jinak hrozí?

    Konečně spí, říkáte si. Když najednou se ozve strašný křik. Tak strašný, že máte pocit, že vašemu dítěti někdo ubližuje. Možná ano, ale ve snu. Nedokáže…celý článek

    „Děti mohou mít ze smrti ošklivé sny. To je v pořádku, musí si to odžít,” vysvětluje. Ten přesah je ale důležitý i pro dospělé lidi, jedná se o určitý způsob, jak smrt zpracovat a vyrovnat se s ní. „Když máte pocit, že zesnulý člověk někde je a vy na něj třeba můžete mluvit, není to špatně. Opravdu to pomáhá,” říká psycholožka.

    Děti si možná samy vymyslí, že babička je hvězdička na nebi, která se na ně dívá. Je to dobře? „Každý člověk to má jinak. Já bych je podporovala v tom, čemu věří dospělý. Čili v hvězdičce bych je nepodporovala, protože někdy dítě přijde na to, že to tak není. Rodič podle své víry a přesvědčení může s dítětem mluvit o tom, že je babička s nimi dál přítomná v myšlenkách, vzpomínkách,” radí Špaňhelová.

     

  • Co když přijdou strachy a

    Autor: iStock


    Je zcela přirozené, že děti začnou mít obavu, že jim zemřou rodiče či někdo blízký. „Je důležité přijmout jejich obavu, ale zároveň s nimi mluvit pravdivě. Říct, že rodič zemře, ale snaží se dělat všechno pro to, aby to nebylo brzy. Dobře jí, kontroluje semafor, aby tam byla zelená, nejezdí moc rychle v autě, připoutá se,” vyjmenovává psycholožka Špaňhelová. Často se děti ptají zcela podpásově: „A ty budeš také ležet v tomhle hrobě? A kdy to bude? Kdy umřeš?” To jsou přesně otázky, které můžou dospělé rozhodit. „Děti se ptají bez okolků. Nejsou taktici, ani nemohou být, jsou to děti,” směje se Beranová. Důležité je podle ní v klidu odpovědět. Dítěti nelhat, ale zároveň mu nevyprávět, že nikdo neví, jak dlouho na světě bude, a že může kdykoliv umřít. To by mu způsobilo jen úzkost. Když se například ptají rodičů: „Umřu dřív já, nebo ty?” Beranová radí zvolit milosrdnou odpověď. Třeba říct: „Teď jsi mě trochu zaskočil, ale neboj, já tady budu dlouho. Rozhodně se ještě nechystám umřít. A ty tady budeš taky dlouho, máš spoustu práce. Musíš dochodit školu, založit si rodinu...” Zkrátka zaměřit se na praktické věci.

  • Když si rodič neví rady, pomohou knížky

    V závažných situacích pomohou knížky
    V závažných situacích pomohou knížky
    Autor: iStock


    V dnešní době už není smrt takové tabu a i pro velmi malé děti existují různé obrázkové knížky, které rodičům hodně pomůžou.

    O smrti smrťoucí
    O smrti smrťoucí
    Autor: Cesta domů


    Nedávno vyšla vtipná a milá knížka švédské autorky Pernilly Stalfelt O smrti smrťoucí, která se zabývá smrtí a vším, co s tímto tématem souvisí. Je určená čtenářům ve věku od sedmi do dvanácti let, ale i jejich rodičům, kteří v této otázce tápou. Dětem vysvětlí milou a nenásilnou formou vše kolem umírání. Dozvědí se tu i spoustu důležitých informací, třeba proč vlajka vlaje na půl žerdi. 

    Když dinosaurům někdo umře.
    Když dinosaurům někdo umře.
    Autor: Cesta domů


    O něco menším dětem je určená knížka Když dinosaurům někdo umře. Pomocí obrázků vysvětlí předškolákům, že nikdo nejsme na světě napořád a že každý se několikrát v životě setkáme s tím, že nám zemře někdo milý a hodně blízký.

    Návštěva malé smrti
    Návštěva malé smrti
    Autor: Baobab


    Další knížkou, která stojí za zmínku, je publikace Návštěva malé smrti autorky Kitty Crowther, která se nebojí dětem otevřít tak složité téma, jako je konec života, a dělá to s vrozeným citem pro dětský svět.

    A smutek utek
    A smutek utek
    Autor: Cesta domů

    Poslední relativní novinkou je knížka A smutek utek Marky Míkové a Báry Valecké. Velice povedená knížka, která popisuje různé smutky, tedy i ten ze ztráty někoho blízkého. Děti tu najdou osm příběhů o tom, že všechny smutky jsou trápení, ale se všemi se má a dá něco udělat.

     

    10 ožehavých dětských otázek. Tady máte ty nejlepší odpovědi!

    10 ožehavých dětských otázek. Tady máte ty nejlepší odpovědi!

    Děti jsou tvorové zvídaví. Často rodiče přímo atakují záplavou otázek. Jak na ně reagovat? Rozhodně je neodbývejte. Vše jim vysvětlete úměrně jejich…celý článek

    S dětmi v jedné posteli? Ano! A kdy už je vážně vystrnadit?

    S dětmi v jedné posteli? Ano! A kdy už je vážně vystrnadit?

    Ačkoli na tom, zda děti – a do jakého věku – patří do rodičovské postele, se odborníci asi nikdy neshodnou, poslední dobou přibývá výzkumů, které to…celý článek

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku