„Mám hlášeny jen čtyři poruchy na linkách vysokého napětí. Tři na Jindřichohradecku a jednu u Mydlovar. S ohledem na předpověď je to relativně klidná situace. Postihlo to desítky zákazníků, ale protože to byly většinou údery blesku, ne fatální poruchy, tak si myslím, že už většina z nich má dodávky obnovené. Není to nic dramatického,“ řekl Vácha.

Jihočeští hasiči vyjížděli do 22:00 sedmkrát. Zasahovali u spadlých stromů, čtyřikrát na Jindřichohradecku, dvakrát na Českobudějovicku a jednou čerpali vodu ze sklepa u Jindřichova Hradce.

U Doudleb, jak se jede na Římov, to vyvrátilo dva stromy u cesty, vytrhlo to i kus asfaltu, musíme to označit, že je to poškozené. Jsme na místě. Jinak zatím nic velkého není, zklidnilo se to,“ řekl po 22:00 operační důstojník jihočeských hasičů Radek Bukovjan.

Jak pracují lovci bouřek? Podívejte se na rozhovor:

Video
Video se připravuje ...

Lovci bouřek Robin Duspara a Matěj Hrabánek popsali ve Studiu Blesk své zážitky. Blesk TV/Jan Jedlička/David Budai

Meteorologové na dnešní odpoledne předpovídali, že Česko zasáhnou silné bouřky s krupobitím, nárazovým větrem a přívalovým deštěm. Bouřkám předcházel teplý den, v jižních Čechách dnes meteorologové naměřili rekordní teplotu na deseti stanicích, které sledují počasí aspoň 30 let. Nejtepleji - 32,6 stupně Celsia - bylo v Českých Budějovicích. Ve středu se má ochladit, meteorologové v jižních Čechách čekají 23 až 26 stupňů.

Fotogalerie
4 fotografie