K českému létu patří jak tropické teploty (počet tropických dnů je v tabulce), tak zatažené dny s deštěm a teplotami jen kolem 15 °C. Navíc se počasí u nás v průměru mění každé 4 dny, takže pokud v tuzemsku plánujete dovolenou na 14 dnů, budete mít po celou dobu jen těžko slunečno a příjemné teploty.

Červen většinou zkazí Medard

Medardovské počasí se kolem 8. června vyznačuje chladnějšími dny s deštěm nebo dešťovými přeháňkami během června a někdy také ještě během prvních červencových dnů v celé střední Evropě. Nad naším územím se ustálí oblast nízkého tlaku vzduchu, která se zde udržuje po delší období.

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou - Kdy si vzít dovolenou Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Někdy se o medardovském počasí hovoří jako o evropském monzunu, nejde sice o klasický charakter monzunu s letní a zimní fází, zejména zimní fáze s prouděním suchého a chladného vzduchu z pevniny nad oceán, ale jeho projev s jednotlivými opakujícími se frontálními srážkami takové srovnání částečně umožňuje. Kromě srážek je pro Medarda typické ochlazení. Chladný vzduch do střední Evropy proniká po vlnách, mezi nimi se však lze setkat i se slunnými a teplejšími dny.

Nejlepší termín na dovolenou podle statistik

Podrobná předpověď počasí na letní měsíce není spolehlivá, ale podle statistik počasí platí pro léto následující doporučení

  • Rodinný výlet na kolech: Ideální termín od 8. do 20. července
  • Na vodu: Nejvyšší průtoky budou hned v červnu nebo na počátku července
  • Pod stan: Ještě před sv. Annou tj. 26. července, poté se už noci prodlužují a rána bývají chladná
  • Na Slapy nebo Lipno: Nejvyšší teploty bývají na přelomu července a srpna – ideální dovolená na přehradách
  • Hrady a zámky: Příjemné stabilní počasí s teplotami kolem 25 °C, na výlety za poznáním podle statistik přináší ideální teploty konec srpna

Počet tropických dní v Praze
Autor: Dagmar Honsová, Ramon Hofman

Nejlepší videa o počasí: Blesk.cz/Honsová