Česká ulice v Brně září barvami. Pod střechou z deštníků se denně prochází stovky lidí. Velká část z nich zvedne zrak, aby se pokochala pohledem na trojbarevnou instalaci, mnozí si deštníky fotí.

Barevné deštníky se loni staly senzací internetu. Sociální sítě zaplavily fotografie České ulice, nad kterou se houpaly více než dvě stovky deštníků. Po vzoru měst jižní Evropy Brno ozdobila barevná střecha. Letos se mohou Brňané kochat při pohledu na deštníky celé léto, instalace potrvá až do začátku října. 

 

Video
Video se připravuje ...

BRNO MEETS ITALIA: barevné deštníky v centru Brna. Jolana Halalová

Loňská barevná střecha čítala 250 deštníků v osmi barvách a nápisem „Vše začíná setkáváním“. Letošní deštníky jsou barevně chudší, zato nesou krásné poselství. Na zelených, červených a bílých deštnících najdeme nápis „Brno meets Italia," který odkazuje na brněnsko-italské vztahy. 

Barevnou ozdobu ulice zaštítila nadace společnosti DRFG, která sídlí v Brně. Letošní deštníková instalace se obrací k Itálii. Ta Brno mimo jiné inspirovala festivalem Meeting Rimini, na základě čehož vznikl festival Meeting Brno.

K další spoustě událostí, svědčících o spojení Brna a Itálie, se přidává ta nejdůležitější. Na podzim letošního roku Brno čeká otevření italského Honorárního konzulátu pro Moravu. „Když jsme přemýšleli, jak pojmout česko–italské přátelství, navrhl jsem panu velvyslanci a panu konzulovi, že bychom je mohli oslavit pomocí deštníků,“ popisuje důvod vzniku instalace ředitel nadace DRFG a autor projektu David Macek. 

Deštníky se nad ulicí budou houpat od 21. června do 4. října. Poté proběhne dražba jednotlivých deštníků, vybrané finanční prostředky použije Diecézní charita Brno na dobročinné účely. 

Fotogalerie
12 fotografií