Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Číně pátrají po živých z „pohřbené“ vesnice. Pod hlínou mohou být i turisté

Autor: ČTK, bk - 
25. června 2017
16:22

Velké množství záchranářů, hasičů, vojáků, policistů i dobrovolníků druhý den marně pátrá po případných přeživších z vesnice Sin-mo v provincii S'-čchuan na jihozápadě Číny, jejíž velkou část v sobotu ráno pohřbil mohutný sesuv půdy. Podle upřesněných zpráv zatím našli těla pouze deseti mrtvých. Zachránila se jen tříčlenná rodina, která stačila sama utéct. Pohřešuje se 93 vesničanů.

Valící se lavina obec v šest hodin ráno prakticky srovnala se zemí. Pod silnou vrstvou kamení a hlíny se během krátké chvíle ocitlo 62 domů, jejichž obyvatelé jsou nyní nezvěstní. Více než třem tisícům profesionálních a dobrovolných záchranářů pomáhají sondy s kamerami, speciálně vycvičení psi i těžká technika. Naděje, že se najde někdo živý, je ale podle expertů velmi malá.

Úřady dnes upřesnily, že se zatím našlo jen deset těl obětí, nikoli patnáct, jak se uvádělo v sobotu. Rovněž se zmenšil počet nezvěstných osob z původních více než 120, uváděných v sobotu, na dnešních 93.

Představitel oblastních úřadů Sü Č'-wen podle tiskové agentury Nová Čína rozptýlil obavy, že mezi oběťmi by mohli být i turisté. Postižená obec je známá jako turistická lokalita, ale všech 142 turistů, kteří do této oblasti vstoupili v pátek, už bylo úspěšně kontaktováno.

S'-čchuanské ministerstvo pro správu půdy a přírodních zdrojů uvedlo, že rozsáhlý sesuv půdy způsobily silné deště. Podle záchranářů se z hory nad vesnicí sesunuly tři miliony krychlových metrů horniny s kamením.

Vzhledem k trvajícímu dešti a hrozbě dalšího závalu byli podle Nové Číny ještě v sobotu večer evakuováni obyvatelé zbylé části obce.

K sesuvu půdy došlo v dubnu i v kolumbijském městě Mocoa

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi