Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Povodí Odry se chystá na sucho. Střeží si zásoby pitné vody

Autor: ČTK, deb - 
26. června 2017
17:40

Státní podnik Povodí Odry už začal dělat opatření, aby se připravil na případné sucho. Omezil například výrobu elektrické energie. Zatím ale problémy se zásobováním pitnou vodou nemá. ČTK to v pondělí řekl Jiří Pagáč, generální ředitel Povodí Odry, které je správcem vodních toků a vodních děl na území Moravskoslezského a částečně Olomouckého kraje.

Na rozdíl od Povodí Moravy nebo Povodí Ohře na tom podle něj Povodí Odry není tak špatně. „U nás, co se týče zásobování vodou, tak přehrady jsou naplněny zhruba na 90 procent, takže kdyby sucho přišlo, tak ten výchozí stav je poměrně dobrý. Velkou radost mám z toho, že Slezská Harta, což je náš klíčový zdroj pro zásobování pitnou vodou, tak je naplněna přes 90 procent,“ řekl Pagáč.

Dispečink podle něj situaci sleduje a řídí podle toho manipulaci s vodou. Přebírá prognózy Českého hydrometeorologického ústavu a snaží se na ně reagovat. „V této chvíli v podstatě se nedá nic jiného dělat než sledovat a jaksi si tu vodu šetřit a chránit,“  řekl ředitel.

U zásobování pitnou vodou ani problémy neočekává. „Máme vyzkoušeno, že pokud je plná Slezská Harta, tak ta pitná voda se dá distribuovat v rámci celého kraje, což znamená, i v tom suchu 2015 jsme dokázali zásobovat,“ řekl Pagáč.

Horší by mohla být situace v zásobování průmyslu, pro nějž jsou klíčové nádrže Žermanice a Olešná, kde nedávno skončilo odtěžování sedimentu. „Dneska Žermanice jsou naplněny relativně slušně, na 90 procent, Olešná se napouští, čili tam by mohly být nějaké problémy. Ale záleží, jak se situace bude vyvíjet, a dala by se přijímat nějaká opatření k distribuci vody, aby se ty nádrže co nejvíce šetřily,“ řekl Pagáč. Pokud by nějaká taková opatření byla nutná, nenastalo by to ale podle něj dříve než nejméně za několik měsíců.

VIDEO: Podívejte se na záběry dronu nad řekou Labe, kde vysychala voda v roce 2015 .

Video  Dron video: Proletěli jsme se nad vyschlou řekou Labe.  - David Malík, Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi