Výstraha před silnými bouřkami pro Plzeňský a Jihočeský kraj platí od dnešních 11:00 do 22:00. Na Šumavě se podle meteorologů můžou odpoledne a večer ojediněle vyskytnout silné bouřky s přívalovými srážkami, nárazy větru a kroupami.

V pátek budou po většinu dne v České republice přeháňky nebo občasný déšť a místy bouřky, uvedl ČHMÚ. Bouřky mohou být zejména v odpoledních a večerních hodinách doprovázeny přívalovými srážkami, nárazy větru kolem 70 km/h a kroupami. V Karlovarském, Ústeckém a Plzeňském kraji platí výstraha před bouřkami od pátečních 10:00 do 18:00, v Praze, Středočeském, Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém kraji a v kraji Vysočina vydrží bouřkové nebezpečí od pátečních 13:00 až do 22:00.

VIDEO: Jak přežít bouřku? Zasedněte na bobek.

Video
Video se připravuje ...

Jak přežít bouřku? Zasedněte „na bobek“ a na nohy gumové podrážky. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Pro Moravu platí výstraha od pátečních 15:00 do sobotních 03:00. Bouřková činnost bude slábnout v Čechách během pátečního večera, na Moravě a ve Slezsku v noci na sobotu. Přívalový déšť může ojediněle vést k rychlému odtoku vody ze svahů, hrozí také rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt a zatopení níže položených míst, jako jsou sklepy.

Na jižní Moravě trvá vysoké nebezpečí vzniku požárů. Vzhledem k očekávaným srážkám se v pátek situace může místy částečně zlepšit.

Sledujte meteoradar s bouřkami ZDE.

V přírodě, zejména na jižní Moravě, by lidé kvůli suchu neměli rozdělávat oheň, kouřit a používat přenosné vařiče nebo jiné zdroje otevřeného ohně.

Fotogalerie
27 fotografií