„Pevnější a bytelnější vzhled pleti mužů je výsledkem vyššího obsahu kolagenu,“ tvrdí MUDr. Tomáš Kampe ze společnosti LR Health & Beauty s tím, že mužská pleť je mastnější, a proto se netvoří už po třicítce pánům vrásky. „Vysoušení pánské pleti zabraňuje vyšší počet mazových žláz. Ale to přispívá k jinému problému – většímu výskytu akné.“

Je to snad česká specialita. Jedou-li Češi na dovolenou, tak muži, a především ženy prahnou po snědé kůži. Musí být přece vidět, že byli u moře! Jenže už nevěnují dostatečnou pozornost tomu, jak se bezpečně opalovat, aby pobyt na slunci přinášel jen pozitiva. Jak na to?

1. Nikdy solárium

Solárka vám neposkytnou »zdravé« opálení ani nepřipraví pokožku na léto. „V soláriích se používá hodně UVA záření, které způsobuje stárnutí kůže a zvyšuje riziko rakoviny kůže,“ říká MUDr. Hana Obluková z FN Brno.

2. Správný opalovák

U moře používejte zpočátku SPF 30, který filtruje 97 % UVB záření, SPF 50 dokonce až 98 %. Jedna tuba na dovolenou nestačí. „Přípravek nanášejte před pobytem na slunci v silných vrstvách, opakujte každé 2 hodiny,“ radí Leona Štěpková z Alphega lékárny v Hostomicích nad Bílinou.

3. Znovu mažte

Žádný přípravek není voděodolný trvale. I ty s označením »vysoce voděodolné« účinkují jen po pobytu ve vodě desítky minut. K jejich setření dochází také při použití osušky.

4. Hlídejte si dobu opalování

Není nutné ležet na slunci celý den. Pokožka totiž po určité době dosáhne bodu zlomu a už se nemůže víc opálit. Doba, kterou denně strávíte na slunci, by neměla přesáhnout 4 hodiny!

5. Pozor, opaluje to i za sklem

UVA záření pronikne i sklem, takže jestli cestujete nebo sedíte v kanceláři u okna, nezapomínejte pleť chránit SPF 15 či 20. Stejným faktorem se chraňte, i když je zataženo, slunce opaluje i přes mraky. Část paprsků proniká také přes oblečení nebo slunečník. Pozor i při koupání. Paprsky se odráží od vody a mohou nechráněnému člověku způsobit dokonce popáleniny 2. stupně.

VIDEO: 6 otázek a odpovědí o opalovacích krémech, které potřebujete v létě znát

Video
Video se připravuje ...

6 otázek a odpovědí o opalovacích krémech, které potřebujete v létě znát Adam Balažovič

Fotogalerie
8 fotografií