"Kvůli vodě musela být dopoledne pro dopravu uzavřena silnice z Višňové na Černousy, neprůjezdná zřejmě zůstane až do večera, voda tam opadá jen velmi pomalu," řekla mluvčí hasičského záchranného sboru Zdenka Štrauchová. Žádné vážné škody podle ní voda nezpůsobila. "Nebyly ohroženy obytné domy. K jedinému čerpání sklepních prostor vyjížděli po půl deváté profesionální hasiči z Raspenavy, a to do Krásného Lesa," řekla. Pokud nezačne znovu pršet, hasiči žádné další problémy neočekávají.

Ráno vyjelo kvůli záplavám do terénu šest hasičských jednotek. Kolem Višňové dělali hasiči protipovodňová opatření - dávali kanálové ucpávky, pytlovali riziková místa, kam bylo rozvezeno sto pytlů s pískem, další byly připravené. "Smědá kulminovala v 08:10, od té doby klesá. V Předláncích se tradičně vylila voda do luk, voda tam dosáhla asi 30 centimetrů," dodala mluvčí. Po poledni se hasiči začali postupně vracet se na základny.

Podle starosty Višňové Tomáše Cýruse (NEZ) ve Višňové od rána neprší, situace se uklidnila i v Jizerských horách, odkud voda do obce přitekla. Podobné záplavy, jako ta dnešní, se podle něj v obci objevují každý rok. Žádné vážné škody voda v obci nezpůsobila. "Nemovitosti touhle povodní zaplaveny nebyly a nebudou, protože na Smědé už spadnul třetí povodňový stupeň a ostatní toky příliš vodnaté nebyly," řekl starosta. Osvědčila se i protipovodňová hráz s čerpadly, kterou na ochranu domů postavili po povodních v roce 2010.

V Jizerských horách spadlo podle meteorologů ráno za šest hodin od 40 do 60 milimetrů srážek. Šedesát milimetrů srážek představuje 60 litrů vody na jeden metr čtvereční. Stanice na Poledních kamenech v Jizerských horách naměřila za 24 hodin bezmála 73 litrů na metr. Extrémní srážky hlásily podle informací z Povodí Labe téměř všechny stanice v Jizerských horách. Zhruba po 08:00 už ale i v horách déšť ustal.

Kolem 05:00 ČHMÚ vydal výstrahu před vydatným deštěm, která platila pro většinu Libereckého a Královéhradeckého kraje do 11:00. Podle starostů a hasičů ale přišla výstraha pozdě. "Upozornění přišlo až několik hodin poté, co už Smědá v Hejnicích začala dělat problémy," postěžoval si na sociálních sítích starosta Hejnic Jaroslav Demčák (NEZ).

VIDEO: Na konci června museli kvůli dešti v Černošicích opustit studenti školu 

Sledujte radar a aktuální vývoj počasí

Fotogalerie
15 fotografií