„Téměř ke stovce událostí spadlými stromy po brzké ranní bouřce vyjely jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů na území  Moravskoslezského kraje,“ informoval mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Podle něj hasiči od čtvrté hodiny ráno evidovali 140 výjezdů, kdy se povětšinou jednalo o odstraňování více kusů nebezpečných dřevin.

„Strom například ráno spadl na elektrické dráty u rekreační tramvajové linky č. 5 z Ostravy do Kyjovic ve Vřesině. Lidé museli nějakou dobu jezdit náhradní autobusy,“ řekl Kůdela.

Problémy byly také na Opavsku.  V obci Mladecko zase spadl strom osobnímu automobilu na silnici do dráhy, musel sjet do příkopu,“
informoval Kůdela s tím, že se incident odehrál bez zranění.

Popadané stromy způsobovaly problémy také s dodávkou elektřiny. „Po nočních bouřkách mají energetici nejvíce práce na Ostravsku a Opavsku, konkrétně v Ostravě pracujeme na odstranění pěti poruch vysokého napětí,“ komentoval pro Blesk mluvčí ČEZ Vladimír Sobol.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči počítali k ránu téměř sto výjezdů Martin Türke

„Například práce na vedení mezi Novou Vsí a Zábřehem si vyžádají více času, protože k odstranění velkého stromu, který do vedení spadl, budeme potřebovat spolupráci hasičů,“ informoval Sobol. „Na Opavsku je situace o něco lepší, ale stále hledáme poruchy na Kravařsku, u Háje ve Slezsku a také na vedení mezi Hrabyní a Pustou Polomí, naopak porucha u Dolního Benešova už je obnovená,“ dodal.

Na Opavsku byly problémy taky s dopravou. „Kvůli spadlému stromu se nejezdilo v době od 4:55 do 6:30 mezi Štítinou a Hájem ve Slezsku na trati spojující Opavu s Ostravou,“ informoval mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Tesař.

„Ze stejného důvodu pak došlo od 5:21 do 6:40 k přerušení vlakového provozu mezi Kravaři ve Slezsku a Chuchelnou,“ dodal.

Přesto, že ve čtvrtek mají opět panovat tropy, k večeru by se podle předpovědi mohlo obávané počasí do Moravskoslezského kraje vrátit. „Oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, i silné. Postupně ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší teploty 20 až 17 °C. Slabý jižní až jihovýchodní vítr do 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí,“ informuje na svých stránkách Český hydrometrologický ústav.

Fotogalerie
6 fotografií