Bouřka uhodila intenzivně ve všech částech kraje. „Nejhorší situace byla kolem půlnoci, kdy dispečeři vysílali do terénu jednotku zhruba každých deset vteřin. Postupně se časový rozestup navyšoval,“ uvedl Mikoška s tím, že do 8:30 měli hasiči za sebou už 330 výjezdů.

 

Do Brna bouřka dorazila kolem čtvrt na dvanáct v noci. Provazce deště byly tak husté, že řidiči kvůli nim neviděli na krok. Například v Husově ulici se doprava dočasně úplně zastavila. „Minul jsem odbočku, kterou jezdím denně, nechápu to, ta bouřka mi naháněla husí kůži,“ přiznal jeden z řidičů, Jan Macek (23).

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadala noční bouřka v Brně. Jolana Halalová

Nezvyklou náplň práce měli kvůli bouřkám i brněnští strážníci. „Vyjížděli přibližně ke dvaceti nahlášeným případům polámaných větví a vyvrácených stromů. Nejhorší situace byla ve vnitrobloku mezi ulicemi Čapkova a Jana Uhra, kde se zřítil strom na čtyři zaparkovaná auta,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Na nároží Žerotínova náměstí a Veveří ulice silný vítr strhl z lešení u budovy krajského úřadu velké krycí plachty. „Ty ve vzduchu nabraly tak nešťastný směr, že se namotaly přímo na trolejové vedení ve Veveří ulici. Plachty museli sundat dispečeři dopravního podniku,“ doplnil Ghanem.

Prudká bouře nad jižní Moravou, Rakouskem a Slovenskem dokonce přinutila na letišti v Brně mimořádně přistát letadlo z Birminghamu do Bratislavy. „Čekali jsme, až bouřka přejde, a až pak jsme letěli do Bratislavy,“ svěřila se cestující Eva Chaloupková.

Fotogalerie
24 fotografií