Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Bohuslavicích likvidují škody po větrné smršti, co brala střechy. Jde o miliony

Autor: ČTK - 
13. srpna 2017
15:00

V Bohuslavicích na Náchodsku, které zasáhla větrná smršť, pokračuje odstraňování škod. Vichřice poškodila desítky střech rodinných domů, ty se podařilo provizorně zajistit, a pokračuje úklid obce od popadaných stromů. S následky páteční bouře v hradeckém kraji stále bojují i energetici, kteří by měli během dnešního dne odstranit většinu poruch na vedeních vysokého napětí. Bez proudu kolem poledne v kraji zůstávaly desítky domácností, řekla dnes ČTK regionální mluvčí ČEZ Šárka Beránková.

Cesty jsou už průchozí, dneska se chystáme odklízet kupy s popadanými větvemi, sutinami a střešními taškami, které jsou připravené podél silnic,“ řekl Tojnar. Poškozené střechy jsou zajištěné modrými plachtami, některé jsou již i opravené. V sobotu večer se podařilo energetikům do části obce obnovit dodávky elektřiny a dnes jejich čety pokračují v práci v obci.

Bohuslavicemi se prohnala větrná smršť. Poničila 80 domů:

Video  Vichr bral v Bohuslavicích střechy. Proleťte se nad zdevastovanou obcí na Náchodsku  - Blesk - David Malík, Hudba: Tears, Studio Fontána spol. s r.o.
Video se připravuje ...

Podle starosty v sobotu pomáhalo v obci na šest desítek dobrovolných hasičů z okolních obcí, dorazilo také zhruba šedesát dobrovolníků. „Hlásili se také další dobrovolní hasiči, ale ty už jsme odmítali, protože nás tady už bylo opravdu hodně a asi bych pro všechny neměl práci. Dneska pokračujeme odhadem ve zhruba polovičním počtu,“ řekl starosta.

Osm desítek poškozených střech

Prvotní odhady hovořily o tom, že vítr poškodil v obci až osm desítek střech, vyvrátil desítky stromů. Na zahradách u rodinných domů ležely kusy plechů, střešních tašek a ulámané větve. Vítr dokázal ohnout i kovové dopravní značky nebo zničit dřevěnou autobusovou zastávku. Starosta odhadl v sobotu výši škod v řádech milionů korun, likvidátoři pojišťoven mají dorazit během pondělí.

Hasiči zasahovali v Královéhradeckém kraji v souvislosti s páteční bouří u více než 200 výjezdů, v převážné většině se jednalo o popadané stromy. Podle dostupných informací nebyl v kraji během bouře nikdo zraněný.

Video  Bohuslavicemi se prohnala větrná smršť. Poničila 80 domů  - Kamila Králová / Facebook
Video se připravuje ...

Technici skupiny ČEZ se při opravách musejí vypořádat s popadanými stromy i podmáčeným terénem, na opravách se podílejí i kolegové z ostatních regionů a externí firmy. „V této chvíli se situace začíná stabilizovat, většinu poruch na vedeních vysokého napětí bychom měli odstranit ještě během dneška. Na odstranění všech poruch na nízkém napětí budeme pravděpodobně pracovat i večer a podle situace možná i zítra,“ uvedla Beránková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi