„Nebavíme se o stovkách ani desítkách domácností. Jde skutečně jen o jednotky. Opravy budou trvat patrně celý dnešní (pondělí – pozn. red.) den. Je i v našem zájmu, aby tam ta elektřina dotekla co nejdříve,“ řekl Vácha.

Bouřka z pátku na sobotu vyřadila na čas z připojení na elektřinu značnou část Jihočeského kraje. Energetici nejprve obnovili dodávku do velkých aglomerací, postupně se dostávají i k odlehlejším místům, kde jim často komplikují situaci špatná dostupnost cest, na nichž leží popadané stromy.

Bouřka rovněž potrhala trakční vedení na některých železnicích. Kvůli tomu zůstávají výluky na jihu Čech na dvou tratích. Jedná se o spoje Rybník – Lipno nad Vltavou a České Velenice – Nové Hrady.

Kalamita na Šumavě

Bouřka a silný vítr rovněž vyvrátily v noci na sobotu desítky tisíc stromů na Šumavě. Polomy zasáhly především oblast v okolí Nové Pece a Stožce na Prachaticku, kde leží přes cesty mnoho popadaných stromů.

„V současnosti jsou nepřístupné některé turistické trasy v jižní části Národního parku Šumava,“ řekl jeho mluvčí Jan Dvořák. Jedná se například o úseky Nové Údolí – Třístoličník – Plechý, Schwarzenberský plavební kanál – Plešné jezero – Jelení Vrchy nebo cyklotrasy v okolí Jeleních Vrchů a Stožce.

„Důrazně nedoporučujeme vstup do lesů v jižní části území Národního parku Šumava z důvodu možných pádů stromů a větví,“ řekl Dvořák.

Video
Video se připravuje ...

Zvířecí meteorologové: Předpovídá počasí přesněji pes, nebo hmyz? Blesk TV