Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ženě kvůli parazitovi narostla obří noha. Končetina váží už 60 kilo

Autor: Darina Jíchová - 
25. srpna 2017
21:56

Matka dvou dětí Rezia Begumová (40) z Bangladéše se potýká s nepříjemnou chorobou, opuchla jí noha. Celá končetina váží 60 kilo. Problémy se u ní poprvé vyskytly před 18 lety po porodu její dcery. Žena si myslí, že se jedná o elefantiázu, ale bez řádných testů to nelze prokázat. Rodina se bojí, aby Begumová nezemřela.

Po porodu své druhé dcery si všimla, že jí otekly nohy, ale protože otok za pár dní opadl, nepřikládala tomu žádný význam. Potíže se začaly vracet. „Věděla jsem, že je něco špatně,“ řekla Begumová. Její manžel, místní farmář Abdul Malek se svou ženou jezdil po všemožných doktorech a léčitelích, ale nikdo jí nebyl schopný pomoci.

Begumová je závislá na své rodině, připadá si jako břímě, jen zvednout ji dá zabrat třem lidem. Jestli se otok rozšíří i do oblasti břicha, mohla by žena zemřít. Infekce je většinou zapříčiněna tím, že se škrkavka dostane do lidského těla. Parazit se do krve může dostat například, když člověka štípne komár. Její noha dosáhla enormních rozměrů.

Neví se přesně, jak moc Begumovou ovlivňuje její stav, tisku sdělila, že je odkázaná na pomoc svých nejbližších. „Byla jsem jako každá jiná normální žena a teď jsem pro svou rodinu jen přítěží, nemůžu pracovat na poli,“ řekla Begumová, který byla hospitalizovaná ve fakultní nemocnici v Bangladéši, její léčba ale ještě nebyla zahájena. Ženu čeká operace a rehabilitace, během které bude muset podstoupit ještě několik testů.

Lékaři si nejsou jistí, co přesně způsobuje otok. „Všechno budeme vědět po operaci,“ řekl doktor Shamanta Lal Sen, který v minulosti úspěšně léčil lidi s elefantiázou. V nemocnici se setkali s podobnými případy, kdy v tělech infikovaných objevili parazita, který ucpal lymfatickou žílu. Nemocí trpí 120 milionů lidí, pro nemoc je charakteristický otok části, kde se vlivem neprůchodnosti lymfatického systému hromadí tekutiny. Nejznámější variantou je tzv. sloní noha, člověk pak nemůže chodit ani močit.

JardaN12 ( 9. května 2020 16:51 )

Škrkavka sice taky patří mezi hlístice, ale elefantiázu způsobuje vlasovec mízní. Proto se tak i jmenuje - ucpává mízní cévy.

Zobrazit celou diskusi