„Hurikány můžou ovlivnit i české počasí, je to výjimečný stav a přichází ve chvíli, kdy má hurikán dlouhou délku života, popsala pro Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Od Atlantiku je hurikán vždycky Coriolisovou silou vlečen ke Karibiku, k Mexickému zálivu. Postupně postupuje nad východní pobřeží, tam slábne. A jakmile dorazí nad východní pobřeží Ameriky, tak se z cyklony nebo z hurikánu stane tlaková níže,“ uvedla Honsová.

Podle meteoroložky záleží i na životnosti hurikánu. Právě ty s delším životem se ojediněle dostanou přes Atlantik a zpátky severní drahou, až přijdou nad Evropu. Projeví se potom jako tlaková níže.

Z Floridy do Skandinávie za 10 dní

„Naposledy to bylo v roce 2011. Hurikán se jmenoval Katia a 7. září narazil na pevninu nad Floridu, 17. září jsme ho pozorovali nad Skandinávií a u nás. Ve střední Evropě se to projevilo tak, že kolem té tlakové níže do Česka ze Skandinávie začal proudit chladnější vzduch ze severu, takže se ochladilo a bylo větrněji,“ popsala Honsová a dodala, že nic horšího se nad Evropou stát nemůže.

Dorazí do České republiky počasí ovlivněné současnou hurikánovou sezonou? To v tuto chvíli nikdo nedokáže říct. Celý proces podle Honsové totiž trvá dva až tři týdny. A ani globální modely a synoptické mapy nedokážou ukázat, jak to dopadne. Ukazují totiž počasí maximálně na týden až 10 dní.

„Tím pádem si nejsme jisti, co se stane, ovšem není přímá úměra, že čím intenzivnější hurikán, tím delší doba výdrže, to rozhodně ne. V září jsou pro hurikány nejpříhodnější podmínky, je možné, že z některého k nám tlaková níže dorazí,“ připustila Honsová.

Meteorolog: Místo hurikánu čekejte mraky a déšť

Slova svojí kolegyně potvrzuje i Jan Šrámek z Českého meteorologického ústavu. „Je to možné, ale v případě, že se hurikán dostane už do mírných zeměpisných šířek, tak se transformuje do tlakových níží, jaké známe u nás. Takže člověk nepozná, že to byl původně hurikán. Způsobí to počasí jako každá jiná tlaková níže. Takže počasí s velkou oblačností a občasnými srážkami,“ popsal pro Blesk.cz meteorolog Šrámek.

Oproti tomu další meteorolog Miloslav Müller je k možnosti, že by hurikán ovlivnil počasí v Česku, výrazně skeptičtější. „Takové ovlivnění je velmi nepravděpodobné, a když, tak by bylo hodně zprostředkované. Takže hurikán v Karibiku se musí dostat na pevninu, potom dál k severu, změnit se na normální tlakovou níži a potom v proudění, které od západu k východu přejde k nám,“ uvedl. 

„K nám by se dostal jako normální tlaková níže, na které nepoznáme, že se před několika týdny narodila jako hurikán. Je to vysoce nepravděpodobné a nepozorovatelné,“ zmínil pro Blesk.cz odborník.

Fotogalerie
29 fotografií