Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Maria dorazil do Portorika a udeřil plnou silou. Nový hurikán má první oběti

Autor: ČTK - 
20. září 2017
09:27

Hurikán Maria, který poničil ostrovy Dominika a Guadeloupe, opět zesílil na nejvyšší stupeň nebezpečnosti a jeho okraj zasáhl ostrov St. Croix, který je součástí Amerických Panenských ostrovů. Na Guadeloupe dosud Maria podle úřadů připravila o život dva lidi, podle nepotvrzených zpráv má na Dominice na svědomí přinejmenším sedm mrtvých. Bouře způsobila rozsáhlé záplavy a výpadky elektřiny.

Maria dorazila na pobřeží Portorika, krátce předtím sice zeslábla na čtvrtý stupeň z pěti, ale stále je velmi nebezpečná. Podle meteorologů je to jedna z nejsilnějších bouří, jaké ostrov v moderní historii zasáhly.  Meteorologové očekávají, že Maria způsobí na Portoriku mnohem větší škody než předchozí hurikán pátého stupně Irma.

Maria na pátý stupeň zesílila v úterý krátce před tím, než zasáhla Dominiku a Guadeloupe, kde si vybrala první oběť, kterou zabil padající strom. Dvě další osoby jsou pohřešovány poté, co se s nimi převrhl člun. Guadeloupe nyní hlasí dva mrtvé, Dominika sedm. Počet obětí bude podle něj kvůli „naprostému zpustošení“ ostrova patrně ještě vyšší.

„Přišli jsme o všechno, co se dá za peníze koupit,“ uvedl podle BBC premiér Dominiky Roosevelt Skerrit. S Dominikou se ale podle amerického tisku stále nelze spojit, informace z místa přicházejí pouze prostřednictvím radioamatérů.

Média v oblasti uvedla, že na ostrově, kde žije asi 72 tisíc lidí, je zničeno 90 procent budov. Hlášeny jsou také velké záplavy a možná až šest mrtvých. Středisko NHC dnes informovalo, že Maria se nyní nachází asi 140 kilometrů od Portorika a doprovázejí ji větry o rychlosti 270 kilometrů v hodině.

Guvernér: Maria udeří s nevídanou silou a prudkostí

Obyvatelé některých pobřežních oblastí Portorika již dostali pokyn k evakuaci. Týká se zvláště lidí žijících v dřevěných bungalovech bez stabilních základů. Maria bude totiž zřejmě nejsilnější hurikán, jaký zasáhne Portoriko za posledních 85 let - v roce 1932 se nad Portorikem prohnal hurikán Georges, který patřil do kategorie tři.

Guvernér Portorika Ricardo Rossello uvedl, že hurikán „ostrov zasáhne s takovou silou a prudkostí, jakou neviděly celé generace“. „Přijdeme o velkou část infrastruktury, budeme muset znovu budovat,“ dodal.

V cestě hurikánu stojí nejen Americké Panenské ostrovy a Portoriko, ale také blízké ostrovy Culebra a Vieques, kam má hurikán dorazit ještě dnes. Ve středu v noci a ve čtvrtek zasáhne Dominikánskou republiku a podle meteorologů poté patrně mírně zeslábne.

Hurikán Maria pustoší Portoriko

Ještě než na Portoriko dorazilo oko hurikánu, silný vítr rozbíjel okna a vzduchem létaly plechové střechy. Bez elektřiny se ocitlo přibližně 900.000 lidí. „Slyším, jak zde v (metropoli) San Juanu odlétávají střechy. Vidět je jen na několik stop,“ uvedla z místa zpravodajka CNN. Fotograf časopisu National Geographic Mike Theiss z hotelu v San Juanu hlásil, že bouře vydává vysoký kvílivý zvuk. „Zní jako žena, která křičí z plných plic,“ řekl CNN tento lovec bouří.

Obyvatelé některých pobřežních oblastí Portorika byli evakuováni. Týkalo se to zvláště lidí žijících v dřevěných bungalovech bez stabilních základů. Maria je totiž zřejmě nejsilnější hurikán, jaký zasáhl Portoriko za posledních 85 let. V roce 1932 se nad Portorikem prohnal hurikán Georges, který patřil do kategorie tři. Do bezpečí v různých ubytovnách se proto nyní uchýlilo asi 11.000 lidí. Záchranáři podle CNN obdrželi již mnoho telefonátů s žádostí o pomoc, ale sami už kvůli vlastnímu bezpečí nemohou vyjíždět.

Guvernér Portorika Ricardo Rossello uvedl, že hurikán „ostrov zasáhne s takovou silou a prudkostí, jakou neviděly celé generace“. „Přijdeme o velkou část infrastruktury, budeme muset znovu budovat,“ dodal.

Podívejte se na záběry ničivého hurikánu Maria:

 

Maria předtím zasáhla Dominiku a Guadeloupe. „Přišli jsme o všechno, co se dá za peníze koupit,“ uvedl podle BBC premiér Dominiky Roosevelt Skerrit. S Dominikou se ale podle amerického tisku stále nelze spojit, informace z místa přicházejí pouze prostřednictvím radioamatérů. Média v oblasti uvedla, že na ostrově, kde žije asi 72.000 lidí, je zničeno 90 procent budov.

Ve středu v noci a ve čtvrtek zasáhne Maria Dominikánskou republiku.

 


2626 ( 20. září 2017 11:56 )

Tohle je obrovská tragedie. Mám spoustu přátel v Mexiku a Karibiku, s některými jsem ve spojení a sleduji zprávy o dalších. Prožívají strašné chvíle a já s nimi. Vzpomeňte si na ně i Vy mezi seznačními zprávami o ničem, kauzami celebrit, politiků apod.

Zobrazit celou diskusi