"Z dlouhodobého hlediska se v alpských zemích meziročně zvyšují ceny přibližně o tři procenta, tento pravidelný nárůst ale letos do velké míry absorbuje posílení koruny," uvedl mluvčí CK Nev-Dama Jan Bezděk.

Předprodej zimních lyžařských zájezdů začal v letošním roce o něco dříve než loni, a to v průběhu srpna. "Nově se v nabídce cestovních kanceláří objevuje Slovinsko, ale čeští lyžaři ho zatím v zimě často nevyhledávají," uvedla ředitelka portálu dovolena.cz Eva Sedlmajerová.

Invia.cz očekává mírný nárůst zájmu o lyžařské zájezdy. Největší nápor objednávek očekává v říjnu a listopadu. Druhá vlna zájmu o lyžařské zájezdy pak zpravidla přichází v lednu a únoru. "Pro zákazníky, kteří si objednávají lyžařský zájezd u cestovní kanceláře, tak i letos budou populární zejména větší zahraniční střediska, která nabízí vyžití pro celou rodinu," uvedl marketingový ředitel portálu Michal Tůma.

Nejoblíbenějšími destinacemi v Rakousku jsou podle portálu dovolena.cz zejména střediska Kaprun/Zell am See, Schladming, Flachau, Nassfeld, Zillertall či Saalbach a Sölden.

Do Itálie se vydávají lyžaři, kterým nevadí delší cesta a chtějí si vedle lyžování užít i slunce. "Velmi výhodné ubytování je ve střediscích Marilleva a Passo Tonale. Rodinám s dětmi pak doporučujeme menší lyžařská střediska Aprica, Civetta, Monte Bodone, Paganella či Ravascletto, které se navíc nachází jen kousek od rakouských hranic. Tato střediska čeští lyžaři objevují až v posledních letech," dodala Sedlmajerová.

Nev-dama očekává dvouciferné nárůsty zájmu o Rakousko i Itálii. V případě Rakouska rozšířila nabídku zkrácených pobytů. "Ty jsou vzhledem k malé vzdálenosti mezi Rakouskem a Českou republikou velmi žádané," dodal Bezděk.

Do Rakouska, Itálie a Francie v zimě vyráží každoročně přes půl milionu Čechů. Čeští lyžaři tradičně nejčastěji ale míří do rakouských Alp. Zatímco Rakousko láká hlavně lepší dostupností z ČR, Itálie vede v cenové atraktivitě. Do Rakouska Češi častěji jezdí bez služeb cestovní kanceláře, do Itálie naopak většina lyžařů míří s voucherem od cestovní agentury.

Fotogalerie
46 fotografií
Fotogalerie
46 fotografií