Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Houbaři určují úlovky na Facebooku. Odborník: Rady laiků můžou být nebezpečné

Autor: Zuzana Zelenková - 
7. října 2017
06:10

Houbařům v Česku se daří, podzim jim přeje a se svými úlovky se rádi pochlubí. Osobně i na Facebooku. Amatérské rady mohou ale milovníky hub dostat do problémů, varují odborníci. Laik totiž mnohdy na základě fotky nemusí správně určit, jestli je houba jedlá, nebo může člověku způsobit potíže.

Existují různé způsoby, jak se učit znát houby. Mykologové radí, že by si začátečník měl na houby vyrazit se zkušenějším houbařem. Pokud nikdo takový není po ruce, nabízí se řada dalších možností: Mykologické poradny, houbové výstavy, nebo facebookové skupiny. V případě internetu ale musí houbař zůstávat ostražitý.

Poradna jako jistota

„Na stránkách Myko.cz je soupis všech poraden, všech klubů, aby lidi věděli, kam se na nejbližšího odborníka můžou obrátit podle své lokality,“ popsala pro Blesk.cz Jana Čapková z Mykologického klubu Lomnice nad Popelkou. „Máme také facebookovou poradnu. Jenže lidé posílají houby například očištěné, na fotce všechno vypadá trochu jinak,“ dodala.

V sezoně je podle odbornice také řada výstav hub. I tady je možné nechat si zkontrolovat úlovky, kterými si nejsme plně jistí.

Osobní konzultace preferuje také Stanislav Tutka z Mykologického klubu Mladá Boleslav. Naopak konzultaci přes internet považuje za hazard. „Možností je hodně, poradna je vždycky nejjistější, sedí tam odborník, který na 100 procent vyloučí jedlost, nejedlost, nebo jedovatost. Teď v sezoně jsou mykologické poradny otevřené. Větší města určitě mají svoji mykologickou poradnu, v každém městě je pak mykologický kroužek,“ zmínil Tutka.

Facebook ano, ale obezřetně

Odborníci se v případě konzultací na Facebooku úplně neshodli. „Na fóra určitě chodí odborníci, ale nejsou tam pořád. A dřív než zkušený mykolog může odpovědět někdo, kdo to tolik nemá v oku. Někdo jiný mohl houbu určit špatně, to mi připadá nebezpečné,“ varoval Tutka.



Čapková je shovívavější, i podle ní má ale taková konzultace svá pravidla. Houbu je potřeba nafotit ze všech stran, tedy shora, zboku a zespodu. A hlavně nesmí být očištěná. Houbař by také měl uvést, kde ji našel, jestli šlo o louku, les, či zahradu. Dobré je také popsat její barvu, fotografie a nastavení počítače ji totiž může snadno zkreslit.

Hřiby na sociální sítě patří, na další houby pozor

Lidé se ale mnohdy na sociálních sítích o houby klidně pohádají. Když se jednomu uživateli zdá, že se druhý ptá na banalitu, je schopen ho veřejně dehonestovat.


„Pro mě je Facebook možnost jak si rychle ověřit houbu, která mne nějakým způsobem zajímá. Netvrdím, že ji musím nutně sníst, je to pro zajímavost a poučení všech v kolektivu,“ uvedl houbař Karel N.

Právě rychlost uvádí jako klad i Čapková. Podle odbornice jsou houby, u kterých používání internetu při určování není nějaký zásadní problém. Jsou to třeba hřiby. Ovšem u hub, které mají zespoda lupeny a ještě navíc jsou třeba bílé, už by lidé měli být ostražití a raději zajít do poradny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi