Hurikán Maria, který se zformoval v Karibiku, byl v jeden moment nejmocnější bouří za několik desetiletí, čímž způsobil škody za desítky miliard a některé ostrovy doslova smazal z mapy. Nyní zamířil do Evropy. Po cestě dlouhé tisíce kilometrů ale zeslábl natolik, že od něj prakticky nic nehrozí.

To nejhorší, co Česku způsobí, je sníh. Hlavně na horách, kde zřejmě skutečně místní obyvatelé oslaví první nános vloček. Na zbytku území se Mária, nyní přeměněná na obyčejnou tlakovou níži, projeví jako déšť.

„Vypadá to, že první sníh by mohl na horách začít padat už v pátek. Stejný charakter pak bude mít počasí i o víkendu. Objeví se i přízemní mrazíky,“ sdělila meteoroložka Dagmar Honsová. Do čtvrtka budou vládnout teploty až 20 stupňů Celsia, v pátek však spadnou o téměř deset stupňů.

Aktuální předpověď počasí 

  • Středa: oblačno, přeháňky. Den 11 až 15 °C, na Moravě až 17 °C.
  • Čtvrtek: polojasno, déšť. Noc 6 až 10 °C, den 14 až 18 °C, na Moravě až 20 °C.
  • Pátek: proměnlivá oblačnost, přeháňky, na horách sněhové. Noc 4 až 8 °C, den 9 až 13 °C.
  • Sobota: oblačno, přeháňky, na horách sněhové. Noc 4 až 8 °C, den 10 až 14 °C.
  • Neděle: oblačno, místy přeháňky, na horách sněhové. Noc 3 až 7 °C, den 10 až 14 °C. 

Znamená brzký sníh, že letošní zima bude krutá? Podle Martina Štrosa ze společnosti Meteocentrum vůbec ne. Naopak se mohou Češi těšit na nadprůměrně teplou zimu. „Přestože obecně predikce na zimu v říjnu je velmi nejistá, aktuální výstupy dlouhodobých modelů slibují obecně teplejší zimní počasí ve střední Evropě. Všechny tři měsíce se jeví jako nadprůměrné a nejvíce nadprůměrný by měl být únor. Celkově by zima mohla být nad normálem o dva až tři stupně, což je docela dost,“ řekl meteorolog.

Srážkově má být zimní období normální, nejvíce „padat“ bude v lednu. Vzhledem k vyšším teplotám ale půjde pravděpodobně o déšť.

Do roka a do dne

I když se první sníh na začátku října může jevit nezvykle, v loňském roce přišel téměř na den totožně. Konkrétně 5. 10., tehdy vločky padaly hlavně v Beskydech a Krkonoších. Vyplní-li se aktuální předpověď, letos přijde 6. 10.

Fotogalerie
7 fotografií