Žampion zápašný (nebo také pečárka zápašná) je kupodivu nejnebezpečnější houbou pro houbaře! Jeho záludnost spočívá právě ve velké podobnosti s jedlými žampiony. Jeho požití sice nevede k úmrtí, ale ani na značné střevní potíže, které vyvolá, nebude houbař rád vzpomínat. Žampion zápašný přitom roste celoročně a to takřka všude – i na loukách a v parcích.
„V každém druhém košíku byly jedovaté houby. Hlavně to byla pečárka zápašná, kterou si mnoho lidí spletlo se žampionem polním. Když ji někdo sní, má silné střevní a žaludeční problémy provázené zvracením. Těm, co mají navíc žaludeční vředy, hrozí jejich protržení,“ upozornil mykolog Vladimír Antonín.
Žampion (pečárka) zápašný: Jak ho poznat?
Lehce naškrábněte klobouček nebo nožičku, a pokud okamžitě zežloutne, pak zešedne a nakonec zmatní, rozhodně si ho do košíku nedávejte! Ostatní jedné žampiony po škrábnutí žádnou reakci nevykazují. Navíc jedlé pěkně voní po anýzu či hořkých mandlích, zápašný – kupodivu nezapáchá – nevydává totiž vůbec žádnou vůni.
Klouzci rostou na sídlišti
Zajímavostí podle Antonína je, že se například v Brně hodně daří klouzkům. „Lidé kvůli nim nemusí vůbec do lesa. Rostou na sídlištích, zahradách i v parcích. Stačí se jen porozhlédnout v okolí borovic,“ dal tip mykolog, podle něhož jsou poměrně časté už i václavky a čirůvky fialové.
Pomoc mykologů v Moravském zemském muzeu vyhledalo jen za pondělí 136 houbařů. „To je rekordní číslo v celé 50 let dlouhé historii naší houbařské poradny. Je dobře, že se lidé raději obrátí na odborníky, když si nejsou jistí,“ zdůraznila mluvčí muzea Eva Pánková s tím, že poradna je otevřena vždy v pondělí a úterý.
VIDEO: Tady bylo vše v pořádku. Tyto houby je možné bez problémů konzumovat.
Tuto úrodu si přinesl v neděli dopoledne z lesa František Doležal z Uherského Ostrohu. Radost měl hlavně z pýchavek. Hynek Zdeněk