Přes Česko bude ve čtvrtek přecházet frontální systém. Zpočátku mírný jihozápadní vítr bude přes den zesilovat a měnit se na západní až severozápadní. Později večer bude vítr slábnout.

Zejména během čtvrtečního odpoledne a večera bude v Česku přechodně foukat silný vítr s nárazy o rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Na severu republiky mohou poryvy dosahovat i 90 kilometrů. „Na horách na severu očekáváme nárazy větru kolem 110 kilometrů v hodině, na hřebenech Krkonoš až 125 kilometrů v hodině,“ upozorňuje ČHMÚ.

Na jihovýchodě území bude vítr čerstvý 5 až 10 metrů za sekundu s nárazy 15 až 20 metrů za sekundu (55 až 70 kilometrů v hodině). Později večer bude vítr od západu slábnout,“ dodal ČHMÚ.

Turistům proto meteorologové nedoporučují horské túry, zejména do hřebenových partií. Lidé by si také měli zajistit okna a upevnit volně uložené předměty, jako jsou květináče nebo zahradní nábytek. Řidiči musí počítat s tím, že větrné poryvy mohou učinit jejich auto neovladatelné.

Hurikán Maria pak nejspíš do Česka už brzy přinese i sněhové vločky. „Vypadá to, že první sníh by mohl na horách začít padat už v pátek. Stejný charakter pak bude mít počasí i o víkendu. Objeví se i přízemní mrazíky,“ uvedla už v týdnu meteoroložka Dagmar Honsová.

Video
Video se připravuje ...

Vítr v Tatrách polámal tisíce stromů, škody se budou likvidovat měsíce. Joj

Fotogalerie
5 fotografií