Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

S byty se už v Praze nešmelí, tvrdí Dolínek. Co žene ceny prudce nahoru?

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
14. října 2017
14:55

Pražský radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) se střetů v debatě Blesk Volební souboj 2017 na téma Život v Česku nebál. Do velkého rozporu se dostal kvůli těžbě lithia s ministryní Karlou Šlechtovou (za ANO), kvůli předraženým bytům v Praze se zase přel se zástupcem Pirátů Mikulášem Ferjenčíkem. Dolínek vede kandidátku sociální demokracie v Praze.

Blesk.cz: Jak u vás vypadá šetření vodou?

„Je to samozřejmě problematické malým dětem vysvětlit, že u čištění zubů se ta voda dá vypínat, ale jsou to přesně tyto drobnosti, které se dají dělat a takto se snažíme krok za krokem.“

ČSSD by podpořila bonusy domácnostem, které poctivě třídí odpad, například formou slevy z poplatku za komunální odpad, a neměla by problém ani s nařízením, aby státní památky nebo třeba muzea byly jeden den v týdnu zdarma. Sdílenou ekonomiku, konkrétně přepravu prostřednictvím Uberu a ubytování přes Airbnb, by stejně jako většina ostatních politických stran a hnutí ráda dostala pod určitou formu regulace. Dolínek zmínil nutnost zavedení digitálního rozhraní. 

Co se týká dálničních známek, elektronizaci by strana také podpořila, je ale proti mýtnému. Vyplynulo to ze simulovaného sněmovního hlasování během debaty.

Koaliční střet kolem lithia. Dolínek: Záchranná brzda

„Memorandum podepsal na svou vlastní odpovědnost pan ministr průmyslu a obchodu,“ tvrdila ke kauze lithium v debatě ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). „Za nás těžba lithia musí zůstat v českých rukách, musí zůstat na území českého státu, zisk musí zůstat na území českého státu,“ apelovala.

„Já bych velmi neslušně opravil paní ministryni. Těžba lithia samozřejmě zůstane na území České republiky, protože jinde se těžit nedá, když je v Čechách. Ale důležité je to zpracování lithia, že musí zůstat také na území ČR,“ reagoval v debatě místopředseda a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Čelil dotazu, zda by podepsání memoranda nepočkalo až po volbách. Dolínek upozorňoval, že vše začalo již v roce 2010, kdy byla vydána první licence – za ministra životního prostředí z ODS, jímž myslel Pavla Drobila. „Pan ministr, který je ve funkci několik měsíců pouze, se pokusil ochránit zájmy ČR tak, aby došlo k tomu, že když už někdo vydal licence a mohlo se těžit, aby se muselo zpracovávat na území ČR,“ dodal Dolínek a Havlíčkův krok označil za „záchrannou brzdu“.

Podívejte se na záznam celé debaty:

Video  Politici o kvalitě života v Česku: Polsko nám znečišťuje vzduch a ještě nás ignoruje.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

S byty v Praze už se nešmelí, nájmy eskaluje Airbnb

Do dalšího střetu se Dolínek dostal u tématu dostupného bydlení se zástupcem Pirátů Mikulášem Ferjenčíkem. Oba totiž sedí v pražském zastupitelstvu, Dolínek je dokonce radním. Řeč byla o předražených bytech a nájmech v hlavním městě. Za poslední tři roky stoupla cena za jeden metr čtvereční vlastního bydlení v Praze z 55 tisíc korun na 72. Nájem je pak v průměru v Praze 300 korun za čtvereční metr.

„První problém je, jak se v Praze šmelí s těmi obecními byty. Byl jsem úplně vytočený, že stojí 300 korun za metr běžný nájem, ale soudci a státní zástupci bydlí za 60 korun na metr čtvereční v obecních bytech. To je naprostá nehoráznost. Bohužel to nejsou jednotlivé výjimky, ale je to rozsáhlý problém,“ tvrdí Ferjenčík.

Dolínek je ale jiného názoru. „Myslím, že s byty se nešmelí. To je pozůstatek, teď to nechci házet jen na ODS, ale v době, kdy tam byla koalice spíš doprava a kdy se udělal ten přístup, že se nabídly různým preferovaným profesím (obecní byty). Byli to učitelé, policisté, což je správně, ale v té tabulce se našli nějací další,“ míní současný radní pro dopravu, který vede pražskou kandidátku sociální demokracie.

Jaké jsou plány ČSSD pro oblast dopravy, bydlení a životního prostředí? Podívejte se:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa