Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sok Trumpa pro rok 2020: Vyzve ho Michelle Obamová nebo Hillary Clintonová?

Autor: Darina Jíchová - 
17. října 2017
23:05

Výsledky posledních prezidentských voleb nebyly známé ještě ani hodinu. A zklamaní demokraté už spřádali plány na to, koho proti republikánům postaví za čtyři roky. Vítězství republikánského kandidáta pro ně bylo šokující zvláště proto, že všechny průzkumy ukazovaly, že mezi lidmi je oblíbenější jejich reprezentantka Hillary Clintonová.

„Demokraté stráví následující dny a týdny analýzou výsledků prezidentských voleb a začnou připravovat nový plán,“ řekl po volbách senátor Charles Schumer. Po porážce Clintonové mnoho demokratů zpytovalo svědomí. Svou chybu viděli i v tom, že jejich jednotu narušila bitva v první kole mezi Clintonovou a levicovým Berniem Sandersem.

Z porážky už se demokraté oklepali a už sondují mezi svými potenciální kandidáty, hledají toho pravého, který v Bílém domě nahradí Donalda Trumpa. Největší pozornost se upírá na Hillary Clintonovou, která to hodlá v roce 2020 zkusit znovu. Silnou podporu by měla i Michelle Obamová, kdyby se rozhodla kandidovat.

Další demokratické ženy v pořadí

Elizabeth Warrenová (67) je senátorka a hrdinka levicových populistů, kterou zřejmě podpoří všichni ti, které nadchnul program senátora Bernieho Sanderse. Warrenová se vzpamatovala po volbách jako první a okamžitě varovala Trumpa, že to nebude mít zas tak jednoduché.

„Musíme postupovat chytře, líp se připravit. Musíme využít čas a náš talent, vypracovat lepší plán a strategii. Hlavně se nesmíme bát vracet útok našim oponentům,“ uvedla Warrenová v rozhovoru pro televizní kanál MSNBC.

Moderátor debaty se Warrenové zeptal, koho by vybrala jako ideálního kandidáta pro rok 2020„To je ještě daleko, zatím nad tím nemůžeme ztrácet čas,“ řekla s úsměvem. Spousta jejích kolegů jí vyjádřila podporu, podle nich by byla „fantastická kandidátka“. Mezi potenciálními kandidáty Warrenová zaujímá přední místo.

Kamala Harrisová (52), kalifornská senátorka, je teprve druhou černošskou političkou zvolenou do Senátu. Mezi demokraty se těší velké oblibě. Křeslo získala v roce 2016, pochází z indicko-jamajské rodiny. Lidé ji přirovnávají k Baracku Obamovi, Harrisová patří mezi největší Trumpovy kritiky.

Demokratičtí muži ve hře o Bílý dům

John Delaney (54), kongresman z Marylandu, byl první, kdo vyzval na souboj příštího republikánského kandidáta. V září oznámil, že se v následujících letech hodlá zaměřit na svoji prezidentskou kampaň. „Myslím, že jsem tím pravým kandidátem, ale moc lidí mě nezná, proto hodlám s kampaní začít, co nejdřív,“ prohlásil v rozhovoru s deníkem Telegraph.

Tim Kaine (58), senátor z Virginie, byl při minulých volbách velkým zastáncem Clintonové. Vybrala si ho dokonce jako svého možného viceprezidenta. Nějaký čas působil i jako virginský guvernér. Mluví plynně španělsky a na svou stranu by jistě přilákal mnoho hispánských voličů.

Cory Booker (47), senátor pro New Jersey, se také pohyboval v užším výběru na případného viceprezidenta Clintonové. Booker má obrovskou základnu zvláště na sociálních sítích a v současnosti patří mezi nejoblíbenější černošské politiky. Je oblíben hlavně mezi mladými a afroamerickými voliči.

Booker udělal na demokraty velký dojem, po vítězství Trumpa jeho postoj připomínal bývalého prezidenta Obamu. „Nemáme jinou možnost než doufat, musíme mu dát možnost dokázat, že dokáže sjednotit Ameriku,“ zmínil.

Julian Castro (42) je vnuk mexických imigrantů, který reprezentuje demokraty v Texasu. Vychovala ho matka samoživitelka v chudinské čtvrti v San Antoniu, kde o několik let později působil jako starosta. Na pole celostátní politiky vstoupil v roce 2012 a stal se vůbec prvním demokratem s latinskoamerickými kořeny. Okamžitě ho přirovnali k Baracku Obamovi, který byl prvním Afroameričanem mezi demokraty. Jeho dvojče Joaquín také působí ve vysoké politice.

Kirsten Gillibrandová (49), senátorka z New Yorku, zatím působila trochu v pozadí. „Uvědomuji si, že když lidé zaslechnou mé jméno, mnoho z nich netuší, kdo jsem,“ řekla. Na politickém spektru reprezentuje střed. Což znamená, že by na svou stranu mohla získat spoustu republikánů.

Clintonová, Sanders i Obamová jako favorité

Na poslední tři kandidáty demokraté zatím vsázejí nejvíce, do volebního kolotoče se zřejmě znovu pustí Hillary Clintonová a Bernie Sanders. Nicméně stále více Američanů by v čele své země rádo vidělo Michelle Obamovou.

Michelle Obamovou Američané milují:

Video  Stařenka roztančila prezidentský pár, spolu slavili tzv. měsíc černošské historie.  - White house
Video se připravuje ...

Bernie Sanders (75) svedl při posledních volbách tvrdý souboj s Clintonovou, který nakonec prohrál. Vypadá to, že stejně jako jeho kolegyně ze strany to nevzdává a na rok 2020 připravuje protiúder. Nicméně se jeho tým ještě nevyjádřil, zda skutečně o další kandidatuře uvažují.

Veřejnost volá stále častěji po tom, aby Donalda Trumpa v Bílém domě nahradila právě bývalá první dáma Michelle Obamová (52). Amerika si ji zamilovala, nicméně je téměř nepravděpodobné, že by Obamová připravovala volební kampaň. Při posledních volbách byla neochvějnou přívrženkyní Clintonové a proslula několika emotivními projevy zaměřenými proti Trumpovi. Většina politologů se shodla na tom, že v roce 2020 Obamovou mezi kandidáty neuvidíme.

Trump Clintonovou už povzbudil

Hillary Clintonová (69) bude kandidovat potřetí za sebou. Po porážce strávila nějaký čas v ústraní, jistě přemýšlela nad tím, co udělala špatně a jak se příště něčemu podobnému vyvarovat. Bude pro ni platit rčení: Do třetice všeho dobrého? Clintonová se znovu vrátila na politickou scénu a Trumpovi jen málokdy opomene něco vytknout. Na její hru ale současný prezident přistoupil a vyzývá ji, aby kandidovala. „Jen do toho, Hillary,“ vzkazuje Clintonové Trump.

Co vymyslí Hillary Clintonová na příště?

Video  Hillary v letadle zamrzla! Podívejte se, jak vtipně zve k urnám. 
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi