Není to úplná novinka. Takto šmejdi zkoušeli úspěch i v Praze 7, když jim to nevyšlo, rozhodli se zamířit jinam, tentokrát na Prahu 5. „Domluvili si s námi schůzku s tím, že mají sepsanou smlouvu s radnicí ohledně nabízení lepších cen energií. Dokonce říkal, že vyhráli zakázku i v dalších městech po republice,“ říká poškozená, která si přála zůstat v anonymitě.

Ve svém příběhu ale měl určité mezery, i přesto se muži rozhodla uvěřit, protože nabízel velice nízkou cenu. Postupem času jí však začaly být okolnosti smlouvy divné, a raději se obrátila na úřad Prahy 5. Tam jí sdělili, že žádná taková domluva neexistuje. Podepsanou smlouvu tedy chtěla reklamovat, ale to není tak jednoduché. „Od smlouvy se dá odstoupit jedině při osobním jednání na pobočce,“ vysvětluje.

Video
Video se připravuje ...

Blesk na lovu šmejdů: Zase okrádají seniory a lžou! Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Jaroslav Bouda

Dárky „zadarmo“ a lži

Zároveň také dostali sadu žárovek v hodnotě dvou tisíc korun za pouhou jednu korunu. „Nakonec jsem zjistila, že i tuto sadu musím vrátit, ale neotevřenou, jinak se za ni účtuje poplatek dva tisíce korun,“ popsala dále.

Radnice jí však nabídla součinnost a zároveň se proti šmejdům tvrdě ohradila. „Důrazně varujeme všechny obyvatele před těmito šmejdy. Praha 5 nepořádá žádné aukce energií, jak tito šmejdi tvrdí a ohánějí se naší záštitou. Jakmile jsme se dozvěděli o tomto problému, vydáváme varování pro občany na internet, sociální sítě a tiskneme i letáky a plakáty do komunitních seniorských center,“ řekl mluvčí radnice Prahy 5 Jakub Večerka.

Podobný problém přitom řešila jen před několika měsíci Praha 7. „Obracejí se na mě občané, kterým dodavatelé energií volali nebo se přímo zastavili u nich doma. Tvrdí, že městská část pro občany vysoutěžila výhodné ceny elektřiny a plynu v aukci, a zaštiťují se mým jménem. Chtěl bych se proti tomu ostře ohradit a varovat občany, aby za podobných okolností nic nepodepisovali. Praha 7 dodávky energií pro občany nesoutěžila a žádnou podobnou dohodu s jakoukoli společností neuzavřela,“ uvedl tehdy starosta Prahy 7.