Studený vzduch postupující Českem od severozápadu odpoledne a večer přinese na většinu území déšť, který začne k večeru na západě a severozápadě Čech přecházet i ve středních a nižších polohách ve sněžení. Přechodně může sněžit silně, napadnout mohou i tři centimetry za hodinu. „Večer a v noci na pondělí bude déšť přecházet ve sněžení i na ostatním území Čech, sněhová pokrývka ale nepřesáhne pět centimetrů a sněžení bude během noci slábnout,“ uvedl ČHMÚ.

Kudy půjdou sněhové mraky? Sledujte radar ZDE

Výstraha před silným sněžením platí od 16:00 do 22:00 pro Karlovarský kraj a také sever Plzeňska a Tachovsko. Nový sníh meteorologové čekají také na Rokycansku a Rakovnicku, Kladensku, Příbramsku a Benešovsku, padat může až do pondělních 02:00.

„V pondělí bude trvaleji sněžit hlavně na horách. V Beskydech bude vydatněji sněžit i v podhůří, napadnout může až deset centimetrů nového sněhu. Později večer sněžení zeslábne,“ uvedli meteorologové. Nový sníh v Moravskoslezském kraji čekají hlavně na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku.

Video
Video se připravuje ...

Přijede Martin na bílém koni? Podívejte se na předpověď na celý víkend. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Varování před náledím platí pro Prahu, většinu středních Čech, Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj a Vysočinu v pondělí mezi 02:00 a 09:00. „Povrchy mokré po předchozím dešti nebo od tajícího sněhu mohou místy namrzat a bude se tvořit náledí a zmrazky,“ uvedl ČHMÚ. Na ostatním území bude podle meteorologů klouzat jen výjimečně.

Motoristům meteorologové doporučili sledovat dopravní zpravodajství, jezdit velmi opatrně, přezout na zimní pneumatiky a do hor s sebou vzít sněhové řetězy. Lidé mají mít na paměti, že vozovky a chodníky budou místy kluzké, na horách mají sledovat informace Horské služby.

Fotogalerie
28 fotografií