Lední medvědi mají v pražské zoo své místo už od jejího vzniku v prvorepublikovém období, během první dekády její existence se však nedařilo odchovat žádné mládě. Tehdejší dospělý pár Nora a Otto zplodil několik potomků, všichni z nich ale během pár dnů zemřeli.

Ředitel Zoo Praha Jan Vlasák se proto roku 1942 odhodlal k pokusu. Čtyři dny před Štědrým dnem se totiž narodila lední medvědice Sněhulka, která hned po narození putovala k Vlasákovým do vily. „Mláďata ledních medvědů mají s těmi lidskými podobnost namnoze přímo zarážející,“ zapsal si například v rámci experimentu ředitel Zoo Praha Jan Vlasák.

První pražské medvídě jménem Sněhulka vychovávala doma rodina ředitele zoo během protektorátu.
Autor: Archiv Zoo Praha

Vycházel přitom z opravdu bezprostředních zkušeností. Hlavní chůvou Sněhulky byla totiž přímo ředitelova manželka Marie. „Medvídě velice rychle přivyklo na stanovený rozvrh a samo jej dodržovalo takřka se strojovou přesností po plné dva měsíce, což mělo za následek, že se Sněhulčina pěstounka téměř vůbec nevyspala,“ uvedl dále ve svém zápisníku Jan Vlasák.

Medvídě dávalo zabrat i jinak

Sněhulka měla například odmítat příjem potravy jinak než vestoje na zadních nohách, oči se jí otevřely až 47. den jejího života. Chodit se naučila ve věků tří měsíců, což přineslo celou řadu dalších změn. Z medvědice byl tou dobou „domácí uzurpátor“, který se naučil zdolávat schody i zavřené dveře.

„Zejména musela být přítomna při každodenním úklidu celého bytu. Bedlivě sledovala prachovku, zda se náhodou neocitne v jejím dosahu. Ještě větší nebezpečí hrozilo hadru na vytírání podlahy,“ rozepsal se dále bývalý ředitel zoo. Sněhulka byla podle něj schopná dokonce vystrnadit koupající se osobu z vany, aby měla vodu jenom pro sebe.

Tragický pád

Prostředí vily přestalo postupně stačit. Novým domovem se tak stal výběh v Zoo Praha, který půlroční lední medvědice sdílela s mládětem hnědého medvěda. Bohužel právě tady čekal na Sněhulku smutný osud. Zemřela po pádu ze skály a nedožila se ani jednoho roku života. Slavnější se stala její starší sestra Polárka, která byla prvním přirozeně odchovaným ledním medvědem v Zoo Praha a dožila se téměř 12 let.

Sněhulka s ředitelem v medvědím výběhu, kde jim dělal společnost hnědý medvěd.
Autor: Archiv Zoo Praha

O unikátním projektu ředitele Jana Vlasáka s domácím odchovem Sněhulky se u nás dlouho příliš nevědělo, příběh byl slavnější spíš v zahraničí. „V chovatelském světě to nezapadlo, ale k širší veřejnosti se tento příběh dlouho nedostal,“ prozradila spolupracovnice Zoo Praha Romana Anděrová, která uspořádala Vlasákovy zápisky před vydáním v roce 2012.

Podívejte se na historické fotografie malé Sněhulky:

Fotogalerie
6 fotografií