„Na horách napadl prachový sníh. V lavinových místech leží kolem metru sněhu, lavinový preventista proto vyhlásil lavinový stupeň číslo jedna. Na hřebenech nyní leží do 25 centimetrů mokrého sněhu, uvedl dispečer jesenické horské služby Marek Koněrza.

Větší množství sněhu leží podle lavinového specialisty Jiřího Hejtmánka v lavinových katastrech, které jsou orientované na východ a jihovýchod. „Kvůli proudění západního větru se zde místy uložilo až kolem jednoho metru sněhu. Některá místa jsou však vyfoukaná, tvořená krustou, která se prolamuje,“ uvedl Hejtmánek.

Podle předpovědi jesenických horských záchranářů by měl platit první lavinový stupeň i v příštích dnech, měření v lavinových katastrech plánují opět před víkendem.

Díky sněhové nadílce již do hor míří od minulého týdne běžkaři, kteří mohou využít upravené hlavní magistrály. „Běžkařské stopy se denně upravují strojově, a to na Švýcárnu, Ovčárnu a Praděd. Zatím se upravují skútrem, rolbou to zatím upravovat nejde. Lidé jezdí, je jich tady poměrně hodně,“ dodal Koněrza.

První lavinový stupeň byl letos v Jeseníkách oproti předchozí zimní sezoně vyhlášen podstatně dříve. Stejný lavinový stupeň platí také v Krkonoších.

VIDEO: Největší přírodní katastrofa v historii českého lesnictví zasáhla pohoří Nízkého Jeseníku. Před očima mizí tisíce hektarů lesa.