Jan Procházka není u Hasičského záchranného sboru Praha žádným nováčkem, naopak. Mezi požárníky hlavního města pracuje už 21 let. Za věrné služby a vzornou práci u sboru proto ve středu obdržel medaili II. stupně.

Během své dlouhé kariéry se zúčastnil mnoha menších i velkých požárů, do paměti se mu nejvíc vryl ten ve Veletržním paláci nebo požáry v tržnici SAPA. Na co nejspíš nikdy nezapomene, je požár lakovny ve Zvoli, při němž tragicky zahynul jeden z jeho kolegů.

„Za těch 21 let jsou požáry vesměs stejné. Jejich hašení přesto není rutinou,“ vysvětlil pro Blesk.cz Procházka. „Co se za tu dobu nejvíce změnilo, a to k lepšímu, je naše výbava, která nám práci přece jen trochu usnadňuje,“ dodává.

Jeho kolega Marek Hořínek, který je ve službě od roku 2002, ho doplňuje „Ani menší zásahy by neměly být rutinní, často se stává, že přijíždíme k situaci, kterou předem neznáme. Proto musíme být připraveni na všechno.“

Vzor pro ostatní

V Praze slouží celkem 901 požárníků a požárnic. 57 z nich ve středu převzalo medaile II. a III. stupně za „počet odsloužených let a velmi dobré služby“. Zatímco medaile III. stupně se uděluje za 10 let aktivní služby, medaile II. stupně za 20 let. „Není to ale jen za to, že u nás kolega pracuje 10 nebo 20 let. Jsou i za to, že ocenění hasiči pracují výborně a jsou vzorem pro ostatní,“ vysvětluje ředitel HZS Praha Roman Hlinovský.

Fotogalerie
15 fotografií
Video
Video se připravuje ...

Nastoupení vyznamenaných hasičů. David Zima