Nejsilnější sněhová pokrývka spadla v Libereckém kraji. Místy přes noc nasněžilo až deset centimetrů mokrého sněhu. Hlavně v horských oblastech mohou mít řidiči kamionů problémy ve stoupáních. Na silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a do Polska stálo několik kamionů, silničáři ale zatím neuvažují o tom, že by ji pro nákladní dopravu uzavřeli. Technika je tam v provozu nepřetržitě od pondělních 21:00, přes den má napadnout jen do pěti centimetrů. Informoval o tom Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Kde bude dnes sněžit a pršet? Sledujte radar ZDE

Sněží podle něj jen v horských oblastech, v nižších polohách padá většinou sníh s deštěm, na Turnovsku a Českolipsku i přes noc většinou jen pršelo. „Problémy nejsou hlášeny ani na Albrechtickém kopci, ani na silnici 9 na Šébru,“ dodal Pospíšil. Hlavní tahy jsou podle něj většinou jen holé a mokré, místy mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. Na silnici na Harrachov je sněhu víc, se zvýšením provozu by ale podle něj měla i sůl lépe účinkovat a sníh bude odtávat.

Zlínský kraj

I Zlínský kraj se potýká s čerstvým sněhem. Na horách Vsetínska jsou silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Ostatní části kraje mají tahy převážně suché. V oblasti je polojasno až oblačno, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus tří do plus čtyř stupňů Celsia. Přes den podle meteorologů stoupne až na plus šest stupňů Celsia, bude oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno. 

Moravskoslezský kraj

V Moravskoslezském kraji řešili sníh zejména v pondělí. Silnice jsou zde po sněžení sjízdné, převážně holé a mokré po chemickém ošetření. Řidiči by však měli být opatrní. Místy zde může být snížená viditelnost. Komunikace nižších tříd mohou být vymrzlé.

Vysočina

Na Vysočině sněžilo drobně, i tak ale způsobovalo problémy řidičům na silnici I/38 poblíž Želetavy na Třebíčsku na tahu z Jihlavy na Znojmo a silnici II/360 mezi Velkým Meziříčím a Třebíčí. V obou lokalitách silnice ošetřili sypači. Před tím museli zasahovat také na Žďársku.

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji vedle sněhu komplikoval situaci i vítr. Upozornili na něj správci silnic v horských oblastech kraje. Zejména v Šumpersku a Jesenicku vyzvali k opatrnosti. Silnice jsou po chemickém ošetření většinou holé, případně s popraškem nového sněhu. 

„Hlavní tahy Šumperska a Jesenicka jsme ošetřili chemicky, vše je sjízdné, ale zvýšená opatrnost je na místě. Sněžilo hlavně na Červenohorském sedle, jezdila tam naše auta a vše ošetřila,“ řekl dispečer společnosti, která má na starosti v kraji údržbu silnic prvních tříd.

Na Litovelsku upozorňují silničáři na déšť se sněhem, v oblasti se může vyskytovat také možná námraza. Na Prostějovsku v oblasti Drahanské vrchoviny musejí zase řidiči počítat se slabou vrstvou čerstvého sněhu, vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Královéhradecký kraj

V hradeckém kraji sněžilo na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku. Na silnicích v nejvyšších polohách Orlických hor leží ujetá slabá vrstva sněhu. Řidiči by při jízdě měli být velmi opatrní. Policie u Silnice na Rychnovsku řešila střet dvou aut, v Solnici sjelo osobní auto do řeky.

A co Praha? Sníh v ní zatím není, je ale na něj připravena:

Fotogalerie
28 fotografií