Na Vysočině se objevila ledovka, zcela uzavřena je kvůli ní silnice II/353 mezi Daňkovicemi a Borovnicí na Žďársku. Ostatní cesty v kraji jsou podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Silnice první třídy jsou mokré po chemickém ošetření a na vedlejších je zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

„Během noci udržovalo silnice na celém území kraje ve sjízdném stavu 110 sypačů. Silnice mezi Daňkovicemi a Borovnicí je pokrytá ledovkou a zablokovaná vozidly. Měla by se uvolnit během dopoledne,“ řekl ČTK Roman Hubený z dispečinku krajské správy a údržby silnic.

KDE SNĚŽÍ? SLEDUJTE RADAR ZDE

Na Vysočině je ráno polojasno až oblačno, místy přechodně až skoro jasno. Ojediněle se vyskytují slabé sněhové přeháňky. Podle meteorologů může zejména ráno a večer místy hrozit náledí. Nejvyšší odpolední teploty se budou podle předpovědí pohybovat od minus tří do plus jednoho stupně.

Kamiony jen s řetězy

Na některých místech ve výše položených oblastech Pardubického kraje leží na silnicích sníh. Vozovky mohou také místy namrzat. Všechny komunikace jsou ale s opatrností sjízdné.

Výstraha meteorologů platí pro žlutě zvýrazněné regiony:

Výstraha meteorologů
Autor: ČHMÚ

Na rozbředlý sníh či jeho zbytky po pluhování se musí řidiči připravit v okolí Lanškrouna, Žamberka a Hlinska. Na Orlickoústecku je v úsecích státních silnic Králíky - Jablonné nad Orlicí a Mlýnický Dvůr - Červená Voda omezená sjízdnost, kamiony by v těchto místech měly jet se sněžnými řetězy. Na Lanškrounsku také silničáři varují před možným namrzáním vozovky.

Klouzačka na Zlínsku a neprůjezdné silnice

Silnice na Vsetínsku a Zlínsku pokrývá místy vrstva rozbředlého sněhu. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky v ostatních částech kraje jsou většinou po chemickém ošetření holé a mokré. Meteorologové však varují před možností tvorby náledí a ledovky. Vyplývá to z údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

S kluzkou vozovkou musejí motoristé kvůli ledovce počítat například na silnici mezi Bojkovicemi a Rudimovem. Obtížně sjízdná je vozovka mezi Luhačovicemi a místní částí Kladná-Žilín, která zapadává sněhem. Kvůli sněhu je téměř neprůjezdná také silnice mezi Jestřabím a Štítnou nad Vláří.

Problémy číhají i v Olomouckém kraji

Na silnicích Olomouckého kraje leží především ve vyšších polohách zbytky rozbředlého sněhu. Cesty které jsou udržovány inertně, již na mnoha místech pokrývá sněhová vrstva krytá posypem. U Vápenné na Jesenicku komplikovala provoz od čtvrtečního večera ledovka, silnice musela být nakonec uzavřena. Podle správců silnic je od 02:00 opět průjezdná. Na Šumpersku mohou vedlejší silnice ještě místy namrzat, opatrnost je proto na místě, zjistila ČTK.

Ve vyšších polohách Jesenicka přestalo sněžit až kolem půlnoci. „Nyní už nesněží. Na silnicích udržovaných chemicky leží zbytky sněhové kaše. Na inertních cestách leží sněhová vrstva s posypem,“ řekl dnes ČTK dispečer jesenické správy silnic, která má na starosti údržbu vedlejších cest.

Podobná situace je také na Šumpersku. „Silnice jsou po chemickém ošetření holé a mokré, ve vyšších polohách leží zbytky sněhové kaše. Inertní cesty jsou v nižších polohách holé a mokré, ve vyšších oblastech je slabá sněhová vrstva. Místy mohou být silnice ještě namrzlé, zvýšená opatrnost je proto na místě,“ uvedl dispečer šumperské správy silnic.

Hlavní tahy na severu regionu jsou průjezdné, na Červenohorském sedle leží zbytky sněhu. Silnice mezi Vápennou a Lipovými lázněmi na Jesenicku, kde od čtvrtečního večera komplikovala provoz ledovka, by měla být již průjezdná. „Silnice je již od 02:00 otevřena, byl tam problém se sněhem, ale už je to otevřeno. Technika nám stále jezdí, opatrnost je ale na místě, jsou zimní podmínky,“ uvedl dispečer společnosti, která se stará o údržbu hlavních tahů.

Se zvýšenou opatrností musejí počítat řidiči i v nižších částech Olomouckého kraje a to především na vedlejších cestách a ve vyšších polohách. Na Šternbersku ještě nad ránem byly sněhové přeháňky, na silnicích leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření nebo zbytky sněhu po pluhování na vedlejších cestách, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Na Prostějovsku v oblasti Konice se mohou na silnicích vyskytovat zmrazky.

Fotogalerie
29 fotografií