Nový rybník vznikne společně s tůní a mokřadem na západním okraji Modřanské rokle v těsném sousedství zdejší dopravní tepny v ulici Generála Šišky. Rozloha celého vodního systému přesáhne 4 tisíce metrů čtverečních.

Přípravné práce začaly už letos na jaře, kdy lesníci prostor vyčistili od křoví, hlavní stavební činnosti ale probíhají až v současnosti. Břehy a okolí rybníka se podle Lesů hlavního města Prahy upraví a vymodelují tak, aby se prostor stal novou plnohodnotnou součástí Modřan.

Kdo se těší, že se bude moci od června svlažit během horkých letních dnů v novém přírodním koupališti, má smůlu. „Plocha bude mít skutečně přírodní charakter. Změna má posloužit ke zlepšení klimatu a celkovému oživení prostoru,“ potvrdila redakci Blesk.cz tisková mluvčí lesníků Petra Fišerová.

Podobnými projekty se Lesy hlavního města Prahy snaží bojovat se stále častějšími suchy a nedostatkem vody v krajině. Mělčinu u břehů tohoto konkrétního rybníka zaplní vodní rostliny, které tak vytvoří pásmo. To bude sloužit jako azyl vodním živočichům a ptákům. Na závěr uváděných úprav se na místě počítá s výsadbou nových dřevin. Lesníci odhadují, že celý projekt vyjde na 7 milionů korun.

Podívejte se, jak prostor budoucího rybníku vypadá:

Fotogalerie
20 fotografií