Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Lavina v Tatrách zabíjela. Co dělat, když jste blízko neštěstí?

Autor: ula - 
7. prosince 2017
15:25

Ve Vysokých Tatrách přišel o život při pádu laviny slovenský skialpinista, který u sebe neměl lavinové vybavení. Informovali o tom horští záchranáři. Těm ohlásil pád laviny kamarád oběti. Podle odborníků je šance na přežití v lavině maximálně 15 minut. Zároveň doporučují povinnou výbavu, se kterou ale musíte umět pracovat. Základem je lavinové nebezpečí nepodceňovat.

Podle webu Sme.sk to bylo poprvé v této zimní sezoně, kdy ve Vysokých Tatrách zabíjela lavina.

Lavinové pole bylo přibližně 400 metrů dlouhé a záchranáři se třemi psy a dobrovolníci hledali zasypaného muže asi dvě a půl hodiny. Když se ho za pomoci psa podařilo najít, přibližně půldruhého metru pod sněhem, nejevil známky života, uvedla horská služba.

Sledujte lavinovou předpověď

Lavinové nebezpečí je ve vyspělých lavinových zemích předpovídáno experty, odborníky. „Každý den je pak zveřejněná tzv. lavinová předpověď. Dokonce už z předchozích dnů je v lavinové předpovědi patrné, zda se očekává například zhoršující se lavinová situace. Nebo situace zůstává na podobné úrovni, případně dokonce nebezpečí bude klesat. Existuje pět stupňů lavinového nebezpečí a za zmínku rozhodně stojí, že třetí (tedy prostřední) stupeň rozhodně není tzv. průměrný stupeň,“ upozorňuje Viktor Kořízek, lavinový expert z portálu Alpy4000.

Stupně nebezpečí Stupně nebezpečí | archiv Blesku

Pokud vyrážíte do terénu, měli byste velmi pečlivě sledovat předpověď, případně si všímat těchto vlivů těchto druhů počasí:

  • sněžení a vítr (nebo jen samotný vítr)
  • náhlé a silné oteplení, déšť
  • dlouhodobé mrazy, chlad a stinné svahy

Nezapomínejte na vybavení

„Ve více jak 90 procentech si lavinu na sebe strhne samotná oběť a nebo někdo z týmu oběti,“ říká lavinový expert. Podle něj jsou pravidla, jak se pohybovat po terénu, kde hrozí laviny, jednoduchá. Vycházejí ze zkušeností.

Pokud jste začátečníci, měli byste se do hor vydávat pouze za doprovodu zkušenějších lidí a také používat bezpečnostní lavinové vybavení. 

Video  Snowboardisté utrhli lavinu v italském Austinu.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

„Než se tedy vydáte do hor, naplánujte túru odpovídající lavinové předpovědi, na začátku si musíme položit otázku, jestli plánovanou túru vůbec absolvovat,“ varuje Kořízek.

„Túrám v takovýchto terénech musí odpovídat i povinné lavinové vybavení. Povinnou lavinovou výbavou se nerozumí lyže či sněžnice, ale tzv. bezpečnostní lavinové vybavení – lavinový přístroj, sonda a lopata. Dnes se už začíná pomalu považovat za standardní výbavu i tzv. lavinový batoh,“ dodává expert.

Povinnou výbavu nestačí jen mít na túře s sebou, ale je bezpodmínečně nutné umět s těmito pomůckami výborně pracovat, v rámci týmu mít perfektně nacvičenou lavinovou záchranu.

Lavinová sonda a batoh

Skialpinista ve Vysokých Tatrách u sebe lavinový přístroj ovšem neměl. „Je to plastová krabička plná elektroniky, která během túry vysílá jednotný elektromagnetický signál. Anebo po zasypání kamaráda svůj přístroj přepneme do módu hledání a kamarádův signál se snažíme zachytit, pak podle něj nalézt konkrétní místo zasypání,“ vysvětluje Kořízek.

Dále do vybavení patří lavinová sonda: skládací tyčka (podobná stanové), kterou upřesňujeme nalezenou pozici zasypaného kamaráda. V případě, že zasypaný nemá lavinový přístroj, prosondovává se těmito sondami podezřelá část laviniště.

Nedílnou součástí vybavení je lavinová lopata a lavinový batoh. Stržená osoba musí většinou sama tento batoh aktivovat, to znamená, že musí spustit napouštění speciálního vaku, balónu, který je umístěn uvnitř batohu a který se pak takto nafoukne do objemu zhruba 150 litrů.

„Takto nafouklý batoh má pak za úkol udržet vás v rámci pohybu laviny na jejím povrchu. Takže v ideálním případě zůstanete úplně na povrchu laviny. Je ale důležité vyzdvihnout  zmiňovaný pohyb laviny. Pokud budete stát na dně údolí anebo vás zasype předchozí lavina a vy v ní zůstanete uvízlí, batoh vás v rámci další laviny již nikam nevynese,“ upozorňuje lavinový specialista.

Video  Horolezec na Everestu natočil pád smrtící laviny  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Co dělat, pokud jste svědkem laviny?

„Pokud se stanete svědky lavinové nehody, ať už jako kamarádi postiženého, nebo jako náhodní svědci, uvědomte si prosím, že máte nenahraditelnou pozici. Jste jediní, kdo má v tento moment maximální šanci zachránit postiženého. Všichni ostatní se na místo neštěstí dostanou mnohem později. Je to tedy jen a jen na vás,“ vzkazuje Viktor Kořízek.

  • Pokud jste svědkem nehody, nepodceňujte stres a nervozitu. Soustřeďte se na další činnost.
  • Sledujte pohyb zasaženého v lavině a označte si v duchu místo, kde jste jej naposledy spatřili. Zatím nevybíhejte na pomoc.
  • Pokud je vás více, je nutné, abyste si vytvořili efektivní plán: Kdo bude velet. Zároveň pamatujte na další bezpečnost a pozor na další lavinu.
  • Zavolejte pomoc vysílačkou nebo mobilním telefonem, pokud je to možné. Pokud nemáte signál, musíte se nejprve věnovat záchraně minimálně 20 minut.
  • „Každé hledání vyžaduje určitý postup a především systém. Jinak vám hrozí zmatek a výrazné zdržení či v nejhorším případě dokonce i nenalezení postiženého,“ říká lavinový expert.
  • Začněte prohledávat prostor pravděpodobného zasypání, všechny lavinové přístroje byste měli přepnout do módu hledání.
  • Hledejte polohu zasypaného použitím lavinových přístrojů, lavinových sond, případně hůlek, psů, ale nezapomeňte zároveň k prohledávání používat svůj zrak i sluch. To platí zejména, pokud zasypaný nemá lavinový přístroj.
  • Pokud víte, kde se postižený nachází, okamžitě začněte vykopávat všemi lopatami, co máte k dispozici. Ne přímo dolů, ale bokem ze strany. Je prokázáno testy, že je výhodné i při kopání pracovat promyšleně. Doporučujeme použít tzv. V systém.
  • Samotné vyproštění zasypaného musí probíhat co nejšetrněji s ohledem na jeho stav a transport je doporučeno přenechat záchranářům.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi