Silnice první třídy mezi Znojmem a Pohořelicemi byla podle mluvčí po nezbytně dlouhou dobu uzavřena, nyní policisté řídí dopravu kyvadlově. Nehoda se stala kolem 5:30 v křižovatce u Miroslavi, podle jednotného systému dopravních informací se v místě utvořila námraza. V místě zasahovali také hasiči, kteří mimo jiné poskytovali účastníkům nehody předlékařskou péči.

Podle webu silničářů jsou dálnice a silnice první třídy v Jihomoravském kraji v pátek sjízdné bez omezení. Na Hodonínsku mohou namrzat silnice druhých a třetích tříd, na Blanensku ve vyšších polohách může být mrznoucí mlha. Silnice druhých a třetích tříd jsou na Břeclavsku, Hodonínsku a Znojemsku kvůli mlze sjízdné se zvýšenou opatrností.

Silnice ve vyšších polohách Vsetínska pokrývá uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Ostatní vozovky v kraji jsou převážně holé a suché, nebo vlhké. Na cestách na Uherskohradišťsku se místy může vyskytnout námraza, na Kroměřížsku ledovka, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Většinu území kraje během dne zasáhne déšť, ve vyšších polohách déšť se sněhem nebo sněžení. V sobotu se budou teploty pohybovat kolem nuly. Bude oblačno až zataženo, místy může sněžit.

 V některých okresech vyjely sypače

Silnice na Prachaticku a Táborsku také namrzají, hrozí ledovka. I další jihočeské silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. ČTK to v pátek řekla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Soňa Abrahamová. V kraji bude od tří do šesti stupňů, zataženo, občas přeháňky.

Namrzá to na Prachaticku, tam se zvýšenou opatrností, na silnicích jsou lokálně ledovky. Namrzá to na Táborsku a zvedá se vítr, takže opravdu se zvýšenou opatrností. V některých okresech vyjely všechny sypače, 22 strojů, jak inertní, tak chemické posypy. Dnes to bude klouzat,“ uvedla dispečerka.

V jižních Čechách bude dnes podle meteorologů zataženo, občas déšť, zpočátku v polohách nad 800 metrů sněžení. Odpoledne přijde postupně proměnlivá oblačnost, na horách budou místy a jinde ojediněle sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od tří do šesti stupňů. Během odpoledne se bude ochlazovat.

V Libereckém a Ústeckém kraji hrozí náledí

V Libereckém kraji a v části Ústeckého od pátečního večera do sobotního rána hrozí náledí. Teploty budou večer a v noci klesat k nule a ledem se mohou místy pokrýt vlhké silnice. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav, stupeň nebezpečí je ale podle něj nízký. Zároveň k poledni zrušil výstrahu před ledovkou.

Na náledí se musejí připravit chodci i motoristé v celém Libereckém kraji a také na Ústecku, Děčínsku a Teplicku. Chodníky a silnice mohou klouzat od dnešních 18:00 do sobotních 09:00. „Řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám,“ uvedl ČHMÚ.

Výstrahu před ledovkou, jejíž platnost končí v pátek v poledne, meteorologové aktualizovali. Od 10:30 platila pro Třebíčsko a Žďársko, většinu jihomoravských okresů, Prostějovsko, Olomoucko, Šumpersko a Bruntálsko. Ochlazení přinesl do Česka studený vzduch od severozápadu.

Fotogalerie
18 fotografií