Záchranná služba během noci vyjížděla k 278 případům, což bylo o 20 více než před rokem. Poranění způsobených pyrotechnikou bylo 13, stejně jako loni, se silvestrovskými oslavami bylo spojeno celkem 82 případů. Většinou šlo podle primáře a mluvčího pražské záchranné služby Ondřeje Fraňka o méně závažné případy „očouzení či oprskání“ pyrotechnikou, dále intoxikace, úrazy pádem a úrazy napadením, uvedli záchranáři na Twitteru.

Jednomu uživateli pyrotechniky pravděpodobně vybouchla petarda v ruce a přišel o prst. Záchranáři také zasahovali u vážné dopravní nehody v centru Prahy – opilý řidič srazil autem šestadvacetiletou cizinku, která na místě zemřela.

V souvislosti s oslavami příchodu nového roku svůj provoz pražská záchranná služba posílila. V tradičně rušném centru metropole bylo rozmístěno více zdravotnických posádek a přímo na Václavském náměstí záchranáři zaparkovali stejně jako v minulých letech Golema, kamion pro řešení hromadných neštěstí. Ošetřovat v něm museli podle Fraňka asi kolem 15 pacientů.

Policistů a strážníků dohlíželo na bezpečný průběh silvestrovských oslav v centru podle Rybanského několik stovek. Ve valné většině řešili drobné potyčky, přestupky v dopravě nebo přestupky proti občanskému soužití. „Na policejní služebně skončily tři osoby, které nerespektovaly dodržování veřejného pořádku,“ dodal mluvčí. Jiné vážné situace související s novoročními oslavami policisté neevidují. Mimo centrum metropole zaznamenali policisté jedno pobodání bez smrtelných následků.

VIDEO: Podívejte se, jak se v centru Prahy slavil příchod roku 2018:

Video
Video se připravuje ...

3, 2, 1...Lidé se na Václavském náměstí rozloučili s rokem 2017! Daniel Vitouš

Hasičský silvestr

Hasiči noc hodnotí stejně jako v posledních letech jako klidnější. Během noci museli zasahovat u 33 případů, většinou u požárů způsobených pyrotechnikou. Hořely hlavně odpadky, křoviny nebo kontejnery. Škody hasiči vyčíslili na 136 000 korun. Zábavní pyrotechnika může podle hasičů za 29 požárů. „Počet odpovídá trendu z posledních pěti let,“ uvedli hasiči v tiskové zprávě. Při oslavách Silvestra a Nového roku před rokem museli hasiči zasahovat u 19 požárů a o rok dříve u 36 případů.

V noci na dnešek museli vyjíždět k menším požárům odpadů, křovin, zbytků pyrotechniky a kontejnerů. V pražských Stodůlkách například museli odvětrat prostory obchodního centra Lužiny, kde někdo krátce po 20:00 odpálil na toaletách dýmovnici. O půl hodiny později dvě hasičské jednotky zasahovaly v dýchací technice u požáru odpadu v těsné blízkosti rodinného domu na pražském Chodově. Plameny poškodily fasádu.

Za sebou mají hasiči i první výjezd roku 2018 – nastal 36 vteřin po půlnoci, když jednotky ze Strašnic a Krče vyrazily k požáru odpadu v opuštěném objektu v ulici Košická v Praze 10. Několik minut před 01:00 pak hasiči zasahovali u požáru plastových částí a konstrukce zastávky městské hromadné dopravy v Sokolovské. „Požár způsobil škodu 100 000 korun,“ uvedli hasiči.