Na pomoc motoristům, které sníh zaskočil na dálnici severozápadně od Madridu, přišlo dnes asi 150 příslušníků krizové jednotky španělské armády. „Na dálnici před Leónem je uvězněno mnoho aut, snažíme se je odtamtud dostat,“ uvedla na Twitter krizová jednotka. V městečku San Rafael v oblasti Kastilie-León úřady zřídily nouzové ubytování, které využilo asi 80 lidí.

Lidé nevěděli, co se děje

Sníh napadl zejména v severní a centrální části Španělska. Na silnicích přitom panoval silný provoz, protože Španělé o víkendu slavili svátek Tří králů. Na záchranné akci spolupracoval i Červený kříž, jeho pracovníci rozdávali deky, horké nápoje a jídlo. Všechny uvězněné lidi se během neděle podařilo vysvobodit.

Sníh ve Španělsku
Autor: Profimedia.cz

Lidé si stěžovali především na nedostatek informací, kdyby prý věděli, jaká je situace, na cestu by nevyjížděli. Carlos Treviño a jeho žena strávili na cestě z Luga do Madridu 13 hodin v autě. „Nebyli jsme jediní, nikdo z nás nic nevěděl. Jaké je počasí, co se děje před námi, nic. Pluh jsme neviděli hodiny,“ řekl Treviño španělskému deníku El País. 

Ministr dopravy na koberečku

Opoziční poslanci se dožadují toho, aby před parlamentem vystoupil ministr dopravy a infrastruktury Íñigo de la Serna a vysvětlil, proč došlo k tomuto problému. De la Serna přislíbil, že celou situaci prošetří. Zaměří se hlavně na společnosti, které mají za úkol správu cest a zajišťování sjízdnosti zasněžených silnic.

Fotogalerie
16 fotografií