Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak vyfouknout vajíčko jednou dírkou a bez námahy?

Video se připravuje ...
Jak vyfouknout vajíčko jednou dírkou? Stačí vám dvě minuty!
VIDEO: Adam Balažovič
20. března 2024 | 06:00

Vyfoukávání velikonočních vajíček zrovna nepatří mezi oblíbené činnosti. Není se čemu divit. Pokud se to nedělá správně, člověk ztěžka lapá po dechu a oči mu lezou z důlků. My ale pro vás máme návod, jak vyfouknout vejce snadno a rychle. A to dokonce jednou dírkou!

Než začnete vajíčko vyfukovat, skořápku pořádně omyjte a odmastěte. Můžete k tomu použít vlažnou vodu s pár kapkami jaru nebo cokoliv jiného s odmašťovacím efektem. Pokud nemáte vajíčka domácí, ale kupovaná, najdete na nich červené razítko. Toho se snadno zbavíte pomocí houbičky a tekutého písku. Nakonec vajíčko pořádně osušte.

Jak nejlépe vyfouknout vejce?  Brčkem nebo injekční stříkačkou

• Pomocí kulatého jehlového pilníku nebo jehly vytvoříme na širším konci vajíčka malou dírku. Skořápku jemně oťukáme a vzniklou dírku lehce rozšiřujeme tak dlouho, dokud se dovnitř nevejde menší plastové brčko.

• To dovnitř strčíme kloubem nahoru a vajíčko nakloníme nad misku. Foukáme, dokud se veškerý obsah nevylije ze skořápky ven. Následně do vajíčka napustíme vodu, jemně protřepeme a vodu vylijeme.

• Podobný postup se používá i při vyfukování vajíčka injekční stříkačkou. Postup, jak na to, najdete ve videu v úvodu článku.

Přírodní barvy na zdobení vajec

A máme hotovo. Teď už se jen můžeme pustit do zdobení kraslic. Dříve se vajíčka zdobila přírodními barvami. Nejdůležitější byla vždy červená barva, která ochraňovala před démony a představovala lásku. Děvče si na červeno obarvené vejce nechalo pro chlapce, kterého mělo rádo. K dalším přírodním barvám pak patřily hnědá, žlutá, zelená a černá. Nejčastěji se vejce barvila pomocí cibule, červené řepy, zelí, dubové nebo olšové kůry nebo lipového květu.

K přírodním materiálům se vždy přidával ocet a sůl. Pro vysoký lesk se používalo domácí sádlo, kterým se hotová vajíčka pomazala. Přírodní barvení má tu výhodu, že se žádná chemie a zdraví škodlivé látky nedostanou skrz skořápku.

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!