Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drama za hranicemi: Kvůli rozšiřování uhelného dolu Němci bourají impozantní kostely

Autor: ČTK - 
11. ledna 2018
05:00

Několik kostelů má navzdory protestům padnout kvůli rozšiřování hnědouhelného dolu Garzweiler nedaleko západoněmeckého Mönchengladbachu. S bouráním jednoho z nich začala společnost RWE Power v pondělí.

Plány firmy narušila skupina ekologických aktivistů z organizace Greenpeace, kteří odsvěcený kostel obsadili, a začátek jeho konce tak o pět hodin pozdrželi. Aktivisté požadovali, aby se s bouráním impozantní stavby počkalo, dokud nová vláda, o níž se nyní jedná, nerozhodne o budoucí energetické politice spolkové republiky. Chtějí také, aby Německo postupně do roku 2030 přestalo vyrábět energii z uhlí.

Uhlí přes výrazné změny z posledních let zůstává nejdůležitější součástí německého energetického mixu. Loni z něj spolková republika získala 37 procent elektrické energie, z obnovitelných zdrojů 33,1 procenta a z jádra 11,6 procenta. I když podíl energie z uhlí postupně klesá, Německo s tímto zdrojem počítá i nadále. V neposlední řadě kvůli tomu, že se na jeho těžbě podílí řada lidí v sociálně slabších regionech, kteří by zřejmě jen těžko hledali jinou práci.

Pokračující využívání uhlí ale vede i k ničení památek, jakou byla novoromantická bazilika z roku 1891. Další kostely podobný osud kvůli dolu, kde se těží 35 milionů tun hnědého uhlí ročně, teprve čeká. Padnou také obydlí řady lidí, kteří v okolí dolu žili a nyní se musí stěhovat.

Podobné problémy zná i Česko, kde například v roce 2015 vláda přes protesty rozhodla o prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí na lomu Bílina v Ústeckém kraji. V minulosti povrchové těžbě padly za oběť desítky obcí a také historické jádro města Most. Například pozdně gotický chrám Nanebevzetí Panny Marie tam ale byl v roce 1975 zachráněn, když byl přesunut po kolejích o 841 metrů dál.

openha ( 11. ledna 2018 17:45 )

Inu "vyspělá kapitalistická společnost". Jak potom musela bejt vyspělá bejvalá totalita, když dokázala přesunout kostel v Mostě? Inu - vztah k památkám a kultuře národa je asi na vysněným západě jinačí. Prostě - moc peněz.Jak kdosi napsal, bejt tam mešita či Rotschildova nebo Sorošova vila, dopadlo to jinak. O US základně ani nemluvě.....TEN KOSTEL NA SNÍMKU MĚL SKVĚLOU ARCHITEKTURU,ŽÁDNÁ TITĚRNÁ STAVBA,ALE KDO TAM ASI CHODIL,ŽE.URČITĚ NEBYLY PENÍZE NA ÚDRŽBU TAK ROZSÁHLÉHO KOSTELU,NAVÍC UPRCHLÍCI BY DO NĚJ URČITĚ NECHODILI,ČERT VÍ ZDA BUDOU V TOM POVRCHOVÉM DOLE VŮBEC PRACOVAT,TI UPRCHLÍCI !!!

žanyn ( 11. ledna 2018 14:37 )

Inu "vyspělá kapitalistická společnost". Jak potom musela bejt vyspělá bejvalá totalita, když dokázala přesunout kostel v Mostě? Inu - vztah k památkám a kultuře národa je asi na vysněným západě jinačí. Prostě - moc peněz.Jak kdosi napsal, bejt tam mešita či Rotschildova nebo Sorošova vila, dopadlo to jinak. O US základně ani nemluvě.....

agfor ( 11. ledna 2018 11:52 )

A co má být, v Česku se zbouralo stovky vesnic (nevím, co je extra za stavbu ruina kostela, že se redakce čílí) a měst. Jediný kodtel, který se převezl byl v Mostě.

agfor ( 11. ledna 2018 11:49 )

Je to jednoduché - budou kupovat levnou elektřinu z od ČEZu a ten si pak ztráty vybere u hloupých Čechů, kteří už dnes platí víc než po Evropě (to myslím v porovnání mizrných platů).

gabreta ( 11. ledna 2018 11:21 )

Skupina ekologických aktivistů z organizace Greenpeace,chtějí také aby Německo postupně do roku 2030 přestalo vyrábět energii z uhlí. Tak po energii z jádra, chtějí zrušit i z uhlí? To by mne zajímalo, čím budou za pár let Němci svítit a jak budou rozvíjet ekonomiku, aby uživili ty nový Evropany!!

Zobrazit celou diskusi