Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Počasí zešílelo, sníh zasypal Saharu: Potřetí za 40 let

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
11. ledna 2018
10:40

O sněhu na poušti se jen tak neslyší. Koncem minulého týdne ale v alžírském městě Ajn Sifrá, považovaném za vstupní bránu na Saharu, napadl sníh, a než roztál, lidé se mohli klouzat po zasněžených dunách. Teploměr spadl na jednom z nejteplejších míst planety na jeden stupeň Celsia a sníh tam viděli teprve potřetí za uplynulých 40 let. O fenoménu informovala stanice CNN.

Podle místních úřadů ho napadly asi dva centimetry, některá média ale hlásila i přes 30 centimetrů sněhové pokrývky. V červnu a srpnu dosahují teploty v oblasti 35 stupňů. V zimních měsících klesají noční teploty až k –12 stupňům, sníh se tak může přes noc udržet.

Záběry ze zasněžené pouště:

Nečekané ale bylo, že tentokrát byl k vidění i za slunečného dne. „Sníh napadl v sobotu přes noc, ráno jsme byli opravdu překvapení, že se udržel po celou neděli a rozpouštět se začal až kolem páté hodiny večer,“ řekl fotograf Karím Búšitáta, který z místa pořídil krásné snímky. Na místě sněžilo také loni v prosinci a bylo to poprvé za 37 let.

Studená fronta se nevyhla ani poušti

Mluvčí meteorologické stanice uvedla, že sníh na Sahaře „je sice neobvyklý jev, ale ne neslýchaný“. Poznamenala také, že pořízené fotografie jsou z výše položených míst. „Snímky pocházejí z regionů kolem Atlasu, nemůžeme být zase tolik překvapení, že jsou tyto oblasti zasněžené. Zvláště když vezmeme v potaz chladné počasí, které v posledních dnech zasáhlo Evropu a Severní Ameriku,“ prohlásila meteoroložka.

 

miro 49 ( 20. ledna 2018 12:57 )

Svět se mění. V rámci globálního oteplování máme za celebrity ***e,černoši řádí v severských zemích, na Sahaře padá sníh a my si zvolíme do parlamentu někoho, kdo neumí spočítat kvalifikovanou většinu ze 195.Kam to jen spějeme? Jak dlouho bude svět ovládán lumpy a podvodníky?

moiaza ( 11. ledna 2018 16:40 )

Nejen počasí na Sahaře, ale i politici v ČR. Je to šílenost sledovat pidistrany v čele se smažkami, jak se snaží roztahovat ve sněmovně a hrát si na vítěze voleb. To nemůže dopadnout dobře. Už aby byly nové volby!

Zobrazit celou diskusi