Místní si myslí, že teplota byla ještě nižší. Rtuťové teploměry totiž mráz nevydržely a praskly, elektronické se zase na minus 62 °C zasekly. V Ojmjakonu žije bezmála 500 lidí, ve 20. a 30. letech osada sloužila jako útočiště pro pastevce sobů. Během 40. let vznikla permanentně obydlená vesnice, poblíž je i vojenské letiště.

Větší mráz je už jen na Antarktidě

Chladněji než v Ojmjakonu je už jen na Antarktidě, nicméně světadíl se neřadí mezi obydlené části světa, a proto si sibiřská vesnice drží titul nejchladnějšího místa na Zemi. Průměrná teplota v zimě se pohybuje kolem minus 50 st. C a lidem často venku omrzávají řasy, vlasy nebo vousy.

Nejchladnější místo na Zemi: Ruská vesnička Ojmjakon
Autor: reprofoto/twitter

Před několika lety byla ve vesnici zřízena meteorologická stanice s digitálním teploměrem, ten ale v pondělí selhal a v obrovských mrazech přestal pracovat. Poslední jím zaznamenaná teplota byla minus 62 °C. Místní ale tvrdí, že jejich domácí teploměry klesly až na –67 °C, což je necelý stupeň od rekordu z roku 1933.

Pohřbům předchází táborák

Lidé si na život v drsných podmínkách už zvykli, nepřekvapuje je, když jim zamrzne náplň v propisce nebo brýle. Počítají s tím, že mráz nevydrží ani baterie, jak u auta, tak u telefonů. Svoje vozy často nechávají běžet celé dny, mají totiž strach, že potom už by je nenastartovali. Složité je i pohřbívání lidí, zem je příliš zmrzlá. Nejdříve proto postaví hranici a po jejím vyhoření nebožtíky pohřbívají pod ohništěm.

Fotogalerie
34 fotografií