Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Katalánci do čela parlamentu zvolili separatistu. Recesisti jim chtějí „ukrást“ Barcelonu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
17. ledna 2018
14:28

Na úvod ustavující schůze katalánského parlamentu, který vzešel z prosincových předčasných voleb, dnes poslanci jako svého předsedu zvolili separatistického politika Rogera Torrenta. Zastánci nezávislosti Katalánska podle médií ovládnou pět ze sedmi křesel v parlamentním vedení. To jim dává naději na zvolení expremiéra Carlese Puigdemonta, jenž pobývá v Bruselu, novým předsedou vlády.

Prozatímní vedení parlamentu umožnilo hlasovat v zastoupení trojici uvězněných politiků, mezi nimiž je bývalý vicepremiér Oriol Junqueras. Puigdemont ani čtyři další poslanci, kteří stejně jako zmíněná trojice čelí obvinění ze vzpoury a v obavách ze zatčení zůstávají v Belgii, o to nepožádali.

V čele vlády opět separatista

Separatisté prosadili osmatřicetiletého Torrenta, člena Republikánské levice Katalánska (ERC), až ve druhém kole hlasování, kde jim stačila prostá většina 65 hlasů přítomných poslanců. Vítěz prosincových voleb, unionistická strana Ciutadans, navrhla do čela parlamentu Josého Maríu Espeja. Zastánci jednoty se Španělskem však mají pouze 57 hlasů, které na jeho zvolení nestačily.

Klíčovou byla pro úspěch separatistů pomoc osmi poslanců koalice Catalunya en Comú-Podem (Katalánsko společně můžeme), kteří sice nepodporují nezávislost Katalánska, při volbě předsedy však odevzdali prázdné hlasovací lístky s odůvodněním, že nechtějí přispět ke „zfalšované většině“ založené na nepřítomnosti obviněných poslanců.

Katalánsko má nového předsedu parlamentu. Katalánsko má nového předsedu parlamentu. | ČTK

Unionisté jsou v menšině

„Prvním krokem bude neprodleně ukončit intervenci (španělské vlády) do našich institucí,“ řekl po svém zvolení Torrent, který zároveň přislíbil, že se bude snažit přispět ke sjednocení katalánské společnosti rozdělené na dva nesmiřitelné tábory.

Dvěma místopředsedy byli zvoleni Espejo a Josep Costa z koalice Společně pro Katalánsko (JXCat). Spolu s posty tajemníků získali separatisté ve vedení celkem čtyři místa, ze zbývající trojice připadla dvě Ciutadans a jedno socialistům.

Složení parlamentního vedení nahrává separatistům v chystané volbě předsedy vlády, jejíž pravidla určí. Rozhodne i o tom, zda se Puigdemont bude moci o úřad ucházet prostřednictvím videokonference, jak navrhují strany usilující o nezávislost. Katalánští unionisté i centrální vláda v Madridu tuto možnost odmítají.

Napětí a emoce v parlamentu

Podle deníku La Vanguardia je pravděpodobné, že do vedení bude zvoleno pět separatistických politiků a dva členové Ciutadans. Zasedání probíhá v emotivní atmosféře a křesla nepřítomných poslanců jsou zakryta žlutými stuhami symbolizujícími hnutí za katalánskou nezávislost. Při hlasování probíhajícím po jménech se ozývá hlasitý potlesk separatistických poslanců ve chvílích, kdy jsou k odevzdání hlasů vyzváni někteří z uvězněných či v Belgii pobývajících politiků.

„Vezměme si zpět své instituce. Bojujme za naši vlast. Ukažme důstojnost,“ vzkázal poslancům krátce před začátkem schůze prostřednictvím twitteru Puigdemont, který zůstává hlavním kandidátem na post premiéra. Z toho jej sesadila španělská vláda při říjnovém převzetí správy nad Katalánskem kvůli jednostrannému vyhlášení nezávislosti regionu.

Vrátí se Puigdemont z exilu?

Puigdemont zatím nevyjasnil, zda se hodlá ucházet o premiérský post z Bruselu či se vrátí do vlasti. Pokud vstoupí na španělskou půdu, hrozí mu okamžité zatčení. Španělský premiér Mariano Rajoy tento týden prohlásil, že neuzná katalánskou vládu, jejíž premiér bude úřadovat ze zahraničí. Podle Rajoye by v takovém případě pokračovala správa Katalánska španělskou vládou.

Recese nebo realita? Příjde Katalánsko o hlavní město?

Souběžně s tím, jak se katalánští separatisté pokoušejí vydobýt si nezávislost na Španělsku, nabírá v srdci regionu na síle částečně recesistické hnutí usilující o odtržení Barcelony a okolí od Katalánska. Jeho představitelé již veřejnosti představili novou vlajku a jmenovali lídra, který je po vzoru katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta v exilu. Hodlají ve svém snažení dojít tak daleko, jako stoupenci katalánské nezávislosti, uvedl list La Vanguardia.

Recesistický region Tabarnia. Recesistický region Tabarnia. | Profimedia.cz

Svému regionu říkají Tabarnia a zahrnuje pobřežní oblast velkoměst Barcelona a Tarragona a jejich okolí. Poprvé na sebe upozornili v prosinci, kdy na internetu zveřejnili petici požadující vytvoření nového autonomního regionu, pod níž se shromáždilo přes čtvrt milionu podpisů.

„Barcelona není Katalánsko!“

Skupina, která doslovně přebírá hesla a argumenty katalánských separatistů, čímž chce prý ukázat na jejich nesmyslnost, nyní oznámila další kroky. Jejím „premiérem v exilu“ se stal divadelní herec a režisér Albert Boadella (74), který ve svém úvodním projevu parodoval Puigdemontova vystoupení.

„Občané Tabarnie, nejsem tady. Nejsem tady, protože ti, již uzurpují pocity, peníze, instituce, kluby a vlajky, učinili tohle území nedýchatelným pro milovníky svobody a dobré nálady,“ pronesl se zjevnou nadsázkou Boadella. „Rozdělili Katalánsko, rozdělili Španělsko, kdyby jim to bylo umožněno, rozdělí i Evropu,“ rýpl si do separatistů.

Neoficiální mluvčí skupiny Jaume Vives však komentoval nové počiny „Tabarňanů“ s vážnou tváří. Ve snaze o nezávislost prý zajdou tak daleko, „kam budou chtít zajít (katalánští) separatisté“, protože několik milionů obyvatel více než sedmimilionového regionu „nechce přestat být Španěly“.

Nastavují separatistům zrcadlo

Separatistické strany získaly v prosincových volbách většinu 70 křesel ze 135, k čemuž jim pomohl přepočet zvýhodňující venkovské regiony, zatímco v celkovém počtu hlasů dostali těsnou většinu unionisté. Podle průzkumů je podpora obou táborů mezi Katalánci přibližně vyrovnaná. Pokud najdou obě strany cestu k dialogu a separatisté se vzdají myšlenky na nezávislost, zanikne podle Vivese i hnutí za samostatnou Tabarnii.

„Nejsme tu proto, abychom oddělovali nebo rozdělovali. Nechceme vztyčovat žádné hranice. Důvod naší existence je, aby se viděli v odrazu své vlastní nesmyslnosti,“ řekl Vives deníku La Vanguardia na adresu separatistů.

Čtěte více: Bouřlivé Katalánsko - 7 důvodů, proč tam vycestovat!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi